Великобритания тайно е копирала базите данни на Шенгенската информационна система

5
2225

Холандският политик и член на Европейския парламент Софи ин,т Велд (Sophie in ‘t Veld) официално се обърна към Европейската комисия с молба да бъде публикуван отчета, разкриващ злоупотребите на Великобритания с базата данни на Шенгенската информационна система. Оказа се, че британските власти нелегално са копирали базата данни за проследяване на нелегалните мигранти, изчезналите без вест, както и заподозрените в престъпления хора.

Шенгенската информационна система е база данни, с която се разпорежда ЕС и в която е въведена разнообразна чувствителна информация. В нея са включени имената, личните данни, снимките, пръстовите отпечатъци и заповедите за арест на 500 000 души, които не са от Европейския съюз и на които е забранено да влизат в Европа, данните за над 100 000 изчезнали без вест лица и над 36 000 заподозрени криминални престъпления.

Великобритания е получила достъп до тези данни през 2015 година без да е държава, участник в Шенгенската зона.

През месец май 2018 година журналистите на EU Observer се сдобиха със засекретен отчет на ЕС, в който са описани многогодишните нарушения с тази база данни от страна на британските власти. Според този отчет, официалните власти незаконно са копирали базата и са я използвали в различните летища и пристанища, като са я съхранявали в небезопасни условия. Този начин на използване на секретната база данни е довело до работа с остаряла информация и до задържането на невинни хора. И още, британските власти са давали достъп до тази конфиденциална информация на външни компании, включително IBM, ATOS, CGI и други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари