Великобритания ще легализира копирането на дискове за лични цели

0
31

Законодателите на Острова смятат да осъвременят регулациите на авторското право, които в момента са в сила. Философията в тях датира от 300 години и не е актуална на съвременните технологии. Британците вече ще имат законното право да копират информацията от различни CD и DVD дискове за лични цели, съобщава информационната агенция Reuters.

Това означава, че притежателите на филми и музика на оригинални дискове ще могат да свалят информацията в компютрите си, където да я ползват за лични цели. Законно ще бъде и прехвърлянето на песни и филми в различните мобилни устройства, които притежава потребителят, закупил оригиналния диск.

Тази промяна на нормативната уредба е била предложена на премиера Дейвид Камерън в специален доклад, съставен от професор Иън Харгрийвс, който развива научна дейност в Cardiff School of Journalism. Професорът смята, че старите закони пречат на прогреса и промяната им може да донесе допълнителни приходи от около 13 милиарда долара.

В повечето европейски страни вече е законно да се копират дискове за лични цели. Изключение от това правило в момента правят само Англия, Ирландия и Малта.

Новият закон няма да узакони споделянето на информация в интернет без разрешението на носителя на авторските права. Това ще си остане незаконно.

Ще бъде узаконено и използването на защитена интелектуална собственост за пародийни цели.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари