Великобритания ще разреши движението на самоуправляващи се автомобили

1
281

Самоуправляващите се превозни средства могат да бъдат разрешени по британските пътища до края на тази година, заявиха от правителството на Великобритания.

От Министерството на транспорта на Великобритания заявиха, че автоматизираните системи за поддържане на пътната лента (ALKS) ще бъдат първият узаконен тип шофиране без участие на водача.

Технологията контролира позицията и скоростта на автомобила в една пътна лента и тя ще бъде ограничена до 60 км/ч.

Но застрахователите предупреждават, че правителственото определение на ALKS системите като „системи за самоуправление на автомобили“ и подвеждащо.

Преди това правителството заяви, че тези нови закони ще бъдат въведени през пролетта на тази година и заяви пред Би Би Си, че не е имало забавяне в предложените срокове.

Свободни ръце

След консултация миналата година правителството заяви, че превозните средства с технологията ALKS могат законно да се определят като самоуправляващи се, „стига да получат одобрение от GB и че няма доказателства, които да оспорват способността на превозните средства да се самоуправляват.“

Правителството потвърди, че от шофьорите няма да се изисква да следват пътя или да държат ръцете си на волана, когато автомобилът се движи сам.

Но водачът трябва да бъде нащрек и да може да поеме управлението, когато системата го поиска в рамките на 10 секунди.

Ако водачът не реагира, превозното средство автоматично ще включи аварийните си светлини, за да предупреди близките превозни средства, да намали скоростта и в крайна сметка да спре.

Министерството на транспорта във Великобритания в момента се консултира относно правилата, които ще бъдат въведени в новите закони, за да се гарантира, че технологията се използва безопасно. Това е важна стъпка за безопасното използване на самоуправляващи се превозни средства в Обединеното кралство, което прави бъдещите пътувания по-екологични, по-лесни и по-надеждни, смята министърът на транспорта на страната Рейчъл Маклин.

„Но трябва да гарантираме, че тази вълнуваща нова технология ще бъде внедрена безопасно, поради което се консултираме как трябва да изглеждат правилата, които да позволят това.“

Човешка грешка

Технологията може да подобри пътната безопасност чрез намаляване на човешките грешки, заявиха от Обществото на производителите и търговците на автомобили.

„Автоматизираните системи за шофиране могат да предотвратят 47 000 сериозни произшествия и да спасят 3900 човешки живота през следващото десетилетие чрез способността им да намалят единствената най-голяма причина за пътни инциденти – човешка грешка“, каза главният изпълнителен директор Майк Хоус.

 

„Технологии като автоматизирани системи за поддържане на ленти ще проправят пътя за по-високи нива на автоматизация в бъдеще – и тези постижения ще разкрият потенциала на Великобритания да бъде световен лидер в развитието и използването на тези технологии, създавайки основни работни места, като същевременно гарантира, че нашите пътища остават в безопасност.“

Автопилот

Така нареченият „Автопилот“ на Тесла използва технология за поддържане на лентата, подобна на ALKS. Счита се за „ниво две“ на петте дефинирани нива на самоуправляващи се автомобили.

Следващата стъпка – ниво трето – няма да се нуждае от вниманието на водача по всяко време и на теория водачът може да прави други неща, като например да проверява имейла или дори да гледа филм – докато колата ги подкани да поеме управлението отново. Това ще включва ALKS.

Има обаче няколко инцидента, свързани с тази технология, когато шофьорите не обръщат достатъчно внимание на пътя.

През 2018 г. на жител на Нотингам беше забранено да шофира, след като се качва на пътническата седалка на своята Tesla на магистралата, оставяйки я да шофира сама.

Фатална катастрофа в Съединените щати е причинена отчасти от шофьор, който играе на видеоигра, докато оставя колата си в режим „Автопилот“, преди тя да се удари в бетонна бариера.

Неотдавнашен доклад установи, че функцията може да бъде „лесно измамена“, за да работи без шофьор, добавяйки към нарастващите критики по отношение на маркетинга на тези функции като „самостоятелно шофиране“ и дали това е подвеждащо за клиентите.

„Трагични смъртни случаи“

Thatcham Research, която провежда тестове за безопасност на автомобилните застрахователи, призова за предпазливост при определянето на ALKS като „самоуправление“, както прави правителството на Великобритания.

„ALKS, както в момента предлага правителството, не са автоматизирани“, каза Матю Ейвъри, директор на изследването в Thatcham Research. „Те са подпомагащи системи за шофиране, тъй като разчитат на водача да поеме обратно контрола.

 

„Освен липсата на технически възможности, когато става дума за ALKS automated, нашата загриженост е и това, че правителството на Обединеното кралство допринася за объркването и честите злоупотреби с асистирани системи за шофиране, които за съжаление вече доведоха до много трагични смъртни случаи.

 

„Потребителите ще очакват колата да върши работата на водач, което сегашните модели не могат да направят.“

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари