Защитниците на човешките права от Access Now цитираха венецуелски активисти, които алармираха, че държавният провайдър на Венецуела CANTV е започнал да блокира достъпа на жителите до анонимната мрежа Tor. Блокирането се осъществява на много високо технологично ниво.

Властите на Венецуела затрудняват и блокират достъпа до редица интернет ресурси и жителите на тази страна са принудени да намират начини да се справят с този проблем Така например, наскоро бяха блокирани сайтовете на някои популярни издания, включително El Nacional и La Patilla. Най-често за заобикаляне на блокировките се използва Tor.

Предишните опити за онлайн цензура можеха да бъдат игнорирани много лесно. Достатъчно бе да се променят DNS настройките и вместо локалния венцуелски сървър да се използва някой международен. Например DNS сървъра на Google или на Cloudflare (1.1.1.1). Но сега този метод не помага. Ето защо потребителите започнаха да използват VPN услуги и Tor. На диаграмата, показана по-горе ясно се вижда рязкото нарастване на Tor трафика. Вероятно това е и причината държавните регулатори да започнат да блокират Tor мрежата.

По всичко личи, че правителството на Венецуела е намерило начин да осъществи твърде сложно блокиране. Методът действа не само при директен достъп до Tor възлите, но и при бриджовете, които по принцип би трябвало да се справят с блокиранията от подобен тип“ – каза Меланио Ескобар (Melanio Escobar), венецуелски IT специалист и журналист. „Нашето правителство е на път да затвори интернет, както направиха Китай и Иран„.

Активистите от антиблокиращото движение VE sin Filtro заявиха, че CANTV успешно блокира не само чистите директни включвания към Tor мрежата, но и към бриджовете obfs3 и obfs4. Засега надеждно работи единствено допълнителният транспортен протокол meek.

Meek използва техниката domain fronting, даваща възможност за маскиране на запитванията до Tor мрежата по такъв начин, че трафикът става аналогичен на трафика на запитванията към Google. Но да не забравяме, че Google наскоро забрани domain fronting чрез своите сървъри. Тази техника по-подробно е показана на следната илюстрация:

VE sin Filtro обеща, че съвсем скоро ще публикува своя специален отчет за техническите подробности на метода, използван от властите за блокиране на скрития obfs3 и obfs4 трафик.

От 2016 година Венецуела претърпя няколко вълни от обществени протести. Причината е рязкото влошаване на социалното и икономическото положение на жителите на тази страна. Във връзка с тези събития властите на Венецуела обявиха извънредно положение и задържаха редица активисти. Включително и интернет активисти и IT специалисти, изразяващи антиправителствени мнения в интернет пространството. Един от тях е активистът Джеймс Криоло (Jaimes Criollo), който бе хвърлен в затвора и измъчван, докато не издаде паролите за своите акаунти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари