Венецуела

Властите на Венецуела, която е в сериозна икономическа и политическа криза, девалвираха боливара с 95% и го фиксираха към местната криптовалута Petro. Сега националната валута носи името „суверенен боливар“ и се обезцени почти 24 пъти.

След паричната реформа страната премина към използването на двувалутна система. Курсът на боливара е фиксиран към националния токен Petro, а той от своя страна е обезпечен с природните ресурси на държавата и преди всичко с нефт. Доскоро един долар се разменяше за 250 000 боливара, а днес курсът е 6 милиона боливара за един американски долар. Централната банка на Венецуела определи цената на 1 Petro за 3600 суверенни боливара или един барел венецуелска нефт (около $60).

Едновременно с това бе деноминиран и самият суверенен боливар. От номинала на валутата бяха премахнати пет нули. Официално бе обявено увеличение на работната заплата с 3000%. Сега тя възлиза на 1800 суверенни боливара или около $30 месечно.

Но отчаяните мерки, предприети от президента на Венецуела Николас Мадуро едва ли ще помогнат за обуздаването на хиперинфлацията, за избягването на наложените от САЩ санкции и за спасяването на икономиката от пълен крах. Финансовите анализатори считат, че напротив, реформата може да ускори ръста на инфлацията. Освен това, започна масова миграция на населението. Bloomberg съобщи, че през изминалите 12 месеца с съседния Еквадор са преминали над 400 000 венецуелеца.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
mmm Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mmm
mmm

Hиĸoлac Maдypo виждa ĸoлĸo мнoгo bіtсоіn ce тъpгyвa и виĸa дa cи нaпpaви и тoй cвoя, aмa вeнeзyeлцитe eдвa ли ca тoлĸoвa пpocти чe дa я пoлзвaт. To нямa знaчeниe чe e ĸpиптo вaлyтa, пaĸ e ĸoнтpoлиpaн бoĸлyĸ.