Веселин Лалов, Melexis: Програмите на компанията дават много добра възможност на следващи и наскоро завършили студенти да навлязат в сферата на микроелектрониката

0
5480

Тази седмица Melexis, глобална инженерна компания в сферата на микроелектрониката, ни разказа повече за предстоящото откриване на своята нова сграда през септември тази есен. В нея ще се помещават производственото и научноизследователското звено. Тя се намира в квартал Горубляне и представлява разширение на настоящата сграда на компанията. За да пусне в експлоатация новото съоръжение, компанията планира да наеме оператори и инженери преди нейното откриване. Разширението на екипа включва наемането на 160 нови служители до края на 2022 г. Откриването на сградата в София е ключова част от стратегията за растеж на Melexis и значима стъпка в посока защита на интересите на клиентите от последиците от глобалния недостиг на чипове. Това провокира интереса у нас да поговорим с един от инженерите в компанията, за да научим от извора информация за най-важните неща. Срещаме се с Веселин Лалов.

Той заема позицията тест инженер в Melexis България. През 2020 г. той получава диплома за магистър в специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. Веселин започва своето професионално развитие в компанията през 2017 г., като преминава успешно първо през лятната практика, а после и през програмата Fresh Graduate.

Може ли да споделите с нас и нашите читатели малко повече за Melexis България и най-вече за работата, която върши българският офис?

Melexis е международна инженерна компания и световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на иновативни решения в сферата на микроелектрониката за клиенти от автомобилния, индустриалния, потребителския и медицинския сектор. Нашето портфолио обхваща различни приложения – от позиционен сензор за оптимизиране работата на двигателя на автомобила до чип, управляващ вентилатора на дрона, или инфрачервен температурен сензор, използван в електронните безконтактни термометри. Melexis България има най-сериозна експертиза при магнитните сензори, температурните датчици и токовите датчици.

Има ли някакви особености в работния процес – правила, които трябва да се спазват?

За хората, които не са в нашата индустрията, може би било интересно да знаят, че всеки един чип, бива подложен на тест преди да бъде изпратен към клиента. Задачата на тест инженера е да разработи тестова програма, която подлага на тест чипа, за да потвърди, че отговаря на зададените параметри. По този начин, единствено годни чипове достигат до клиентите. Тест инженерът също участва в проектирането и създаването на тест хардуер, който осигурява връзката между тестовите инструменти и чипа. Изследването на данни от измервания също влиза в ежедневната работа.

Тестът на един чип е сложен процес, който има своите специфики. Взима се предвид устройството му, неговите приложения, среда на използване, както и редица други фактори, за да се прецени как да  бъде тестван. Особеност в работния процес е, че тестването на чипове изисква познания в различни области и това ми харесва най-много в тази позиция. Комбинацията от работа със софтуер и хардуер беше това, което направи работата особено привлекателна за мен.

Ако можете да опишете работната среда в Melexis България с три думи – кои биха били те?

Работата на тест инженера е разнообразна. Фокусът на задачите се променя според етапа, на който се намира проектът. В някои дни или седмици се занимавам с програмиране, а в други с анализ на данни или схеми. Планирането и координирането на изпълнението на дадени задачи по проекти допринася допълнително за разнообразието и динамиката в работната среда.

В работните задачи често се налага дискусия с колеги инженери, както от моя така и от други отдели. Това създава чувство за сплотеност, подкрепа и екипен дух.

Новите технологии в производството, както и начините, и методите на тестване на чиповете дават усещане за работа в иновативна среда.

Преминали сте през две обучителни програми в компанията. Ще споделите ли повече за тяхното съдържание? С какво впечатление сте от тях, каква добавена стойност представляват те за вас?

 Лятната практика започна с придобиване на базисни знания, необходими за ежедневната работа на един тест инженер в Melexis. Видях какво представлява тестер на интегрални схеми за първи път и как се работи с него. Научих се също да използвам ефективно измервателни инструменти в лабораторията. Същевременно задълбочих познанията си по програмиране на С/C++.

По време на Fresh Graduate програмата задълбочих познанията си за тестерите, които се използват в производството, както и за градивните блокове, от които може да е създаден един чип. Програмата приключи с проект, който представляваше тестова програма и хардуер за тест на Хол сензор. Този сензор се използва за измерване и следене на консумацията на ток на различни блокове в електрическите системи на скутери и автомобили. С този последен проект за програмата приложих придобитите познания в университета на практика и това ми донесе истинско удовлетворение.

Програмите на компанията дават много добра възможност на следващи и наскоро завършили студенти да навлязат в сферата на микроелектрониката и да се развиват като специалисти тук в България.

Кое беше най-важното, което научихте от програмите?

Научих, че работата на тест инженера е отговорна и има много голям принос по време на разработката, индустриализацията и качеството на крайния продукт. Научих се по-бързо да намирам решения, както и да организирам задачите си по даден план. Разбрах важността на екипната работа и как с нея нещата вървят по-плавно.

Какви са качествата и уменията, които трябва да притежава един тест инженер?

Един тест инженер трябва да бъде комуникативен, тъй като в работата си има много допирни точки с колеги от различни отдели. Нeобходими са и добри организационни умения за структуриране на задачите, както и креативно мислене. Тест инженерът се занимава с хардуер и със софтуер. Нужни са му познания в сферите на елетротехниката и схемотехниката. Необходими са познания по програмиране на С/С++ за разработването на тест програми, както и добри познания по електрически измервания.

Как преминава един Ваш работен ден?

 Всеки ден е различен и разнообразен, което ми харесва. В някои дни съм в лабораторията за експерименти или измервания. В други дни съм в офиса на бюрото си, където работя по тест програма на даден чип, мисля по някаква електрическа схема или участвам в различни срещи и дискусии с колеги. Понякога посещавам производството за събиране на данни от измервания на чипове.

Защо бихте препоръчали на някого да избере като сфера за професионално развитие именно микроелектрониката?

Микроелектрониката е бързо и непрекъснато развиваща се индустрия, в която винаги има нещо ново и интересно, което може да се види и научи. В тази сфера един специалист е в центъра на развитието на новите технологии, които оформят нашето бъдеще и може да даде своя принос. Според мен това е една вълнуваща среда, в която един бъдещ инженер може да изгражда своята кариера. В момента сме в процес на разширяване на екипа си и търсим оператори, инженери и техници. В тази връзка Melexis Бълария ще бъде домакин на „Кариерен ден“ на 8 юли в София, за да разкаже повече за различните позиции, работно място и културата в компанията. Приветствам всички, които искат да получат допълнителна информация и да се запишат за „Кариерния ден в Melexis“, да посеят www.melexis.com/sofia

Как Covid-19 се отрази на работата Ви в компанията и какво се промени?

Наложи ми се да бъда адаптивен и да извършвам някои задачи дистанционно от вкъщи, без да се налага да бъда на място. В други случаи беше необходимо да бъда в офиса, понеже работя и с хардуер и трябваше да работя в лабораторията. Този начин на работа беше нов за мен, но в последствие свикнах с него.

1.8 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари