Вече втори месец поред електромобилите оглавяват рейтинга на продажби в Норвегия

0
13

През месеците септември и октомври тази година лидери по продажби на електромобили в Норвегия станаха Tesla Model S и Nissan Leaf. Електрическият автомобил Tesla излезе на първите позиции предимно благодарение изпълнението на предварителни поръчки, които през месец октомври силно намаляха. Но елекромобилът Nissan Leaf стабилно показва високи нива на продажби. За 2013 година Leaf зае четвъртото място по продажби с 3,2% от всички продажби. В Норвегия са продадени 925 електромобила, които са 7,2% от общия брой автомобили и са два пъти повече от миналогодишните продажби.

Норвегия е световен лидер по продажби на електромобили на човек от населението. В 5-милионната Норвегия се продават едва един и половина пъти по-малко електрически автомобили, сравнено с 65-милионната Франция. В страната действат мащабни правителствени програми за собствениците на електромобили. Това са големи данъчни облекчения, безплатно използване на платените пътища и шлепове, мрежи за безплатно зареждане, електромобилите могат да използват платната, предназначени за обществения транспорт, за тях са направени безплатни паркоместа. Явно Норвегия предпочита да изнася навън запасите си от въглеводороди, отколкото да ги изгаря вътре в държавата. 99% от всичката произведена електрическа енергия в тази страна се произвежда от хидростанции, без използването на въглища, нефт или газ.

Едва ли може да бъде обяснено придобиването на скъп електромобил с данъчни облекчения, когато хората получават високи заплати. Бумът на електромобилите в тази страна навярно може да бъде обяснен с това, че те вече по нищо не отстъпват на бензиновите двигатели и дори вече по някои параметри ги превъзхождат.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за