Всяка година четем как именно тази ще е годината, в която ще забравим досадните пароли и това така и не се случва. Може ли това да е тази?

Microsoft обяви появата на нова функционалност в операционната си система Windows, чрез която ще може да се впишете в акаунта си без да ползвате парола. Това, което ще ви е нужно да инсталирате мобилната апликация Microsoft Authenticator и да кликнете на един-два бутона. Готово. Функционалността ще е достъпна след броени седмици.

„Моят приятел Брет Арсенолт, нашият главен отговорник по информационна сигурност тук в Microsoft обича да казва: „Хакерите не взломяват, те се вписват“, аргументира нуждата от безпароловото вписване Васу Джакал, корпоративен вицепрезидент по сигурността в Microsoft в публикация в блога на компанията от вчера. „Тази мисъл се загнезди в мен още, когато чух това първия път, понеже е вярно. Слабите пароли са началната стъпка за по-голяма част от атаките към корпоративните и личните акаунти. Всеки ден имате ужасните 579 атаки към пароли всеки ден. Това са по 18 милиарда такива атаки всяка година“. Джакал продължава с припомнянето колко много хора използват лесни за отгатване пароли, както и повтарянето им за повече от една регистрация, което улеснява хакерите. В същото време, запомнянето на наистина сложни, трудни за разбиване и уникални пароли е непосилно за паметта на човек. Тук идва мястото на решението на Microsoft.

След като инсталирате приложението на мобилното си устройство (достъпно за iOS и Android), трябва да го свържете с акаунта си в Microsoft, след което да отидете на страницата за вписване в Microsoft акаунта си и да изберете Advanced Security Options, след това Passwordless Account и Turn On.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари