fbpx
-3.2 C
София

Вече няма да може да се блокира телеметрията на Windows 10 с помощта на HOSTS файла

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Windows Defender, който е защитникът по информационна сигурност в ОС Windows 10, започна да открива промените във файла HOSTS и да ги определя като заплаха от типа ‘SettingsModifier: Win32 / HostsFileHijack’.

От края на месец юли тази година Microsoft започна до определя файловете HOSTS с въведена информация за блокиране телеметрията  на Windows 10, за сериозна заплаха за безопасността на операционната система.

HOSTS е обикновен текстов файл, съдържащ базата данни с имената на домейните и съответстващите им мрежови адреси. Запитванията към този файл имат по-голям приоритет преди осъществяване на  връзка с DNS сървърите. Но за разлика от DNS системата, файлът HOSTS се задава и редактира от администратора на операционната система. Този файл се намира на локален адрес C:\\Windows\\system32\\driver\\etc\\HOSTS и може да се редактира само при наличието на администраторски права.

Този файл обикновено се използва за блокиране достъпа на компютъра към отдалечен адрес или сайт чрез задаване на хоста IP адреса 127.0.0.1 или 0.0.0.0. Така например, ако потребителят добави в HOSTS реда:

127.0.0.1 www[.]google.com

ще блокира достъпа до Google, понеже браузърът ще бъде заблуден, че потребителят се опитва да отиде на адрес 127.0.0.1, който всъщност е локалният адрес по подразбиране на този компютър.

Но сега Windows Defender започна да открива промените във файла HOSTS и да определя тези промени като заплахата ‘SettingsModifier: Win32 / HostsFileHijack’.

Още щом потребителят запише променения файл HOSTS, защитникът на Windows 10 показва предупреждение, че файлът уж съдържа вирус или потенциално нежелан софтуер. Показва се и уведомление, че компютърът е заразен със ‘SettingsModifier: Win32 / HostsFileHijack’.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини