Вижте какво каза Тим Кук на последната среща на акционерите на Apple

0
914

Apple води юридически и PR битки на множество фронтове, включително срещу Facebook, Spotify и Epic Games, производителя на Fortnite. Въпреки че всяка една от тези битки е различна, всички съперници на Apple в тези борби се противопоставят на това как производителят на iPhone притежава властта над своите устройства, добавяйки към нарастващите оплаквания, че технологичния гигант упражнява монопол. Но главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук не се притеснява. Макар и обвиненията за монополизъм да изглеждат достоверни на пръв поглед, те „винаги падат при по-внимателно разглеждане“, както каза Тим Кук.

Коментарите на Кук бяха направени във вторник по време на среща на акционерите на Apple, която се проведе онлайн заради пандемията от коронавируса. Apple обикновено провежда своите срещи с акционерите в централата си в Купертино, Калифорния, а Кук заяви, че се надява следващата среща отново да се проведе на място. Но междувременно Apple проведе лайвстрийм, в който присъстваха акционерите, използвайки подробности, предоставени от техните инвестиционни компании. Един от тях изглежда е решил за излъчи тайната среща на компанията в YouTube, като тя след това е била премахната от платформата поради искане на Apple.

Годишните срещи на Apple и други технологични компании са възможност за собствениците на акции и членовете на борда да гласуват различните решения, които са на дневен ред за компанията. В миналите години акционерите призоваха Apple да изготвя доклади и да обвързва изпълнителните компенсации с усилията си за опазване на околната среда. Някои акционери също поискаха от компанията да се ангажира да включи повече политическо многообразие сред най-високите си редици. Кук каза, че не иска да има политически пристрастия при подбора на хората в Apple.

Въпреки че тази година беше необикновена по отношение на начина, по който се проведе събранието на акционерите на Apple, всичко останало беше обичайно. Акционерите подкрепиха преизбирането на всички членове на борда на компанията, които бяха гласувани, включително Артър Левинсън, председател на борда и бивш главен изпълнителен директор на Genentech. Най-новият член на борда на Apple Моника Лозано, ръководител на фондация College Futures, помага на цветнокожи студенти и на такива с ниски доходи да получат достъп до висше образование. Apple инвестира в колежи и програми за технологично развитие като част от обявената през лятото инициатива за расова справедливост, която е на обща стойност 100 милиона щатски долара.

Акционерите гласуваха и в подкрепа на необвързваща резолюция, подкрепяща програмата за компенсация на изпълнителния директор на компанията, включително програма за дялово участие на Кук, която може да му осигури 1 милион акции в Apple, ако компанията продължи да се представя добре през следващите няколко години. Това е допълнение към годишната заплата от 3 милиона щатски долара, която Кук получава. Той обяви, че възнамерява да дари част от сумите за благотворителност.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари