На почти всеки нов смартфон, без изобщо той да е флагман или от премиум клас, обичайно големите технологични портали правят най-различни тестове – за производителност, тестове на камерите и дисплея, но най-интересни за потребителите са тестовете за издържливост.

Обикновено те включват подлагане на екстремни удари, натиск, пробиване, опити за надраскване и други. Тази година, порталът CNET направи редица тестове на новите флагмани на Apple с ясната цел да ни даде представа колко точно издържливи са новите iPhone.

При тестовете, порталът достигна до заключението – екранът на телефона просто няма как да се спука при каквато и да било дейност, освен ако не опитате екстремен натиск, какъвто почти не се среща в ежедневието. Това не означава обаче, че телефонът не може да се повреди при изпускане и удар.

Какво очакваме от новите iPhone 11?

По време на септемврийското събитие по анонсирането на новите iPhone, старшият директор на продуктовия маркетинг на Apple Каян Дренс заяви, че стъклото на iPhone 11 е най-здравото стъкло в смартфон, произвеждано някога, като това важи както за стъклото на екрана, така и за задния панел. Знаем, че стъклата са изработени специално за iPhone 11 по поръчка от компанията Corning, която произвежда закалените стъкла Gorilla Glass, които се използват в обикновените смартфони.

Не за първи път Apple прави подобни твърдения. Миналата година шефът на маркетинга на компанията Фил Шилер заяви, че iPhone XS, има „най-устойчивото стъкло, произвеждано някога за смартфон“. Миналогодишните тестове на CNET подложиха телефона на четири изпускания на твърд под, като той не се счупи, нито получи някакви драскотини или наранявания.

За разлика от него обаче, iPhone XR нямаше такъв късмет. При четвъртият удар, неговият екран се спука.

В това видео можете да видите тестовете, на които CNET подложиха новите iPhone 11 и iPhone 11 Pro

 

Детайлен преглед

Тази година тестовете са правени върху бетонен под, а ударите са били възможно най-последователни. Управителният директор на CNET Крис Паркър изгради специално приспособление, с която изследователите на медията да тестват всеки един смартфон, като при изпускането му винаги да пада директно по екрана или гърба. Въпреки че въпросната система не е позволила на тестерите винаги да определят точната посока на паданията и ударите, тя все пак е помогнала значително желаната посока да бъде по-точна.

Разбира се, тези тестове не са научно издържани, но дават добра представа приблизително колко издържливи са новите iPhone 11 и iPhone 11 Pro.

След всяко изпускане, телефоните бяха проверявани за следните поражения:

  • Драскотини или пукнатини по екрана
  • Увреждания на задното стъкло или на камерите.
  • Дали екранът все още работи
  • Дали камерата все още работи
  • Ето и какви бяха финалните резултати
Първи тест – три падания по гръб и екран

За първият тест, iPhone 11 е бил позициониран да се приземява с екрана надолу. Падайки от 1 метър височина, което се равнява горе-долу на нивото на бедрата или джобовете на средностатистическия човек, телефонът изобщо не се поврежда, при падане по екран.

iPhone 11 Pro демонстрира същия резултат. Не са налични видими повреди и всичко продължава да си работи.

Тестовете са повторени отново с двата телефона, като този път те са били насочени да падат по гръб. Отново, никакви увреждания или нарушаване на целостта им.

Втори тест – падане от 1,8 метра височина по гръб и екран

За следващият кръг от падания, устройствата са били разположени на 1,8 метра височина от бетонния под на залата на CNET, като отново са повторени същите удари.

iPhone 11 не показва никакви повреди при падане върху екрана или гърба.

Но резултатите са малко по-различни за iPhone 11 Pro. След падането с екрана надолу, още при първото падане тестерите забелязват малка площ с обезцветени или повредени пиксели към долната част на екрана. На самото стъкло няма драскотини или пукнатини и екранът продължава да си работи нормално.

Трети тест – падане от 2,5 метра по гръб и екран

Този път тестовете са направени още по-високо, като този път са позиционирани на максималната височина на специално разработената стойка за тестове.

При падане на iPhone 11 по екран, стъклото отново не се напуква. Но когато пада по гръб, смартфонът се сдобива с някои щети – леки козметични надрасквания по горния корпус на лещата камерата и нахлуване на изпарения и въздух под стъкления капак. Самата камера не дава дефекти при работата.

При тестът на iPhone 11 Pro на екрана се появяват още малко повредени пиксели, този път в горната част. Подобно на iPhone 11, той отново се разминава само с някои малки козметични щети по стъклото на камерата.

Въпреки че е малко вероятно да изпуснете телефона си по-високо от това, тестерите все пак правят проба на доста по-голяма височина, като отново телефоните са използваеми дори при много по-високи падания, а по стъклата им няма никакви следи от изпускане.

Краен тест – 3,30 метра

За финалният тест машината за тестовете е позиционирана на 3,30 метра, като се е наложило експертите да я разглобят, за да постигнат такава височина.

Телефонът е изпуснат само веднъж от такава височина, като е паднал по екран. iPhone 11 е паднал първо върху един ъглите, след това се е завъртял, а за финал се е приземил по екран на пода. iPhone 11 Pro е паднал първо върху едната страна, отново се е завъртял и се е приземил по гръб.

Отново стъклата не се чупят при нито един от двата телефона – нито предните, нито задните. За съжаление обаче, задната камера на iPhone 11 бива напълно увредена при тези изпускания, като телефонът е показвал просто черен екран, при отваряне на приложението за Камерата, въпреки че TrueDepth режима е продължил да работи. При рестартиране на телефона, с цел резултатите да са максимално сигурни, отново няма промяна и камерата остава неизползваема.

При iPhone 11 Pro поставката за SIM картите е изскочила, след което се е приземила върху бетонния под. За съжаление обаче при него цветът на задния панел се изменя значително, а по страничния профил се наблюдават леки издутини, където екранът дори леко се е разместил от корпуса.

Заключенията

Леко е изненадващ факта, че по-скъпата версия на iPhone 11 – 11 Pro изглежда по-чуплива и уязвима от по-евтиния, базов iPhone 11, но до голяма степен това е така, поради по-големият размер на екрана на 11 Pro.

Според анализаторите от CNET, не може да се даде категоричен отговор дали екраните на тазгодишните iPhone са по-здрави и издържливи от тези на миналогодишните. Но определено тазгодишните флагмани на Apple са доста по-издържливи, отколкото експертите са очаквали.

Въпреки че нито един от телефоните не се напука, както сме виждали в предишни години, те не останаха напълно невредими – екранът на iPhone 11 Pro показа значително количество увредени пиксели, а задната камера на iPhone 11 отказа напълно.

Коментарът на Apple

Когато изследователите от CNET са се обърнали към Apple за допълнителна информация, компанията е предоставила следното изявление:

„И двата iPhone – 11 и 11 Pro са направени от най-твърдото стъкло, произвеждано някога в смартфон индустрията. Предният и задният панел на устройствата са изключително издържливи. iPhone 11 разполага с алуминиев корпус, докато iPhone 11 Pro е изработен от неръждаема стомана. Всички те преминават през много строги тестове в реални и полеви условия и са проектирани да бъдат издържливи, но не и неразрушими. Ако някой е загрижен дали няма да изпусне сериозно своя iPhone 11 и да го повреди, предлагаме да използва един от многото красиви калъфи за защита на неговия iPhone.“

Други тестове

CNET не са единствените, които правят подобни тестове за издържливост на iPhone 11 Pro. Порталът EverythingApplePro са направили подобни тестове, като техните заключения и резултати отново са сходни, като те са тествали на най-голяма височина от 3 метра. При техните тестове обаче, стъклото се е счупило при последното падане, вероятно поради факта, че iPhone 11 Pro се е приземил и ударил върху вече падналия iPhone 11.

Протекторите за екрана на iPhone 11 и 11 Pro, част от еко системата AppleCare Plus струват съответно до 329 долара за протектора за екрана и до 599 долара за протектора на гърба.

Припомняме легендарните iPhone 6s и 6s Plus от 2015 г., които се огъваха изключително лесно, дори при ежедневна употреба и носене в джоба. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари