Според книгата на Дъглас Рашкоф технологичните милиардери строят луксозни бункери на Страшния съд.

Рашкоф, който често пише за бъдещето на технологиите, е известен с връзката си с ранната киберпънк култура. Разказва, че е бил поканен в отдалечен курорт, за да разговаря с петима от най-богатите хора в света за бъдещето на планетата. Не уточнява кой е разговарял с него в курорта, но казва, че поне двама от мъжете са били милиардери.

Неколкократно е бил питан за най-добрите начини да се оцелее след климатичните промени или обществения колапс.

Богаташите подробно описвали плановете си за изграждане на подземни бункери и избягване на това, което наричали „Събитието“.

Главният изпълнителен директор на брокерска къща обясни, че почти е завършил изграждането на собствена система от подземни бункери, и попита: „Как да запазя властта над силите си за сигурност след „Събитието“? Събитието. Това беше техният евфемизъм за екологичен срив, социални вълнения, ядрен взрив, слънчева буря, неудържим вирус или злонамерен компютърен хак, който ще срине всичко.“

В публикация за The Guardian Рашкоф изтъква някои от компаниите за оцеляване, които свръхбогатите използват, за да изградят своето бягство.

Това са най-вече Vivos и Rising S Company.

Vivos и Rising S Company отказват да предоставят подробности за конкретни клиенти или проекти, по които са работили, позовавайки се на съображения за поверителност.

Vivos продава убежища, които по същество представляват луксозни подземни апартаменти. Укритията на Vivos се изграждат в преустроени съоръжения от Студената война и ракетни силози по целия свят.

Обектите функционират като комплекси, в които хората могат да се събират в общи части, както и да поддържат свое лично пространство.

Един от най-луксозните обекти на Vivos е Europa One.

Намира се в Германия и предоставя на отделни семейства над 230 кв. м жилищна площ. Компанията рекламира мястото като най-големия частен подслон в света. Той разполага с множество удобства и ще функционира почти като собствено село с бар, параклис, басейни и др.

Мястото е проектирано така, че да се грижи за психичното здраве на обитателите. Опитва да симулира естествена светлина в подземния подслон. Мястото ще разполага и с киносалон, градина и хранилище за вино.

Въпреки привлекателността на луксозните съоръжения, Рашкоф заяви, че се съмнява, че обектите ще могат да оцелеят при истински апокалипсис.

Вероятността един укрепен бункер действително да защити обитателите си от реалността е много малка. От една страна, затворените екосистеми на подземните съоръжения са абсурдно крехки. Само известните неизвестни са достатъчни, за да унищожат всяка разумна надежда за оцеляване.

Обяснява Рашков пред Guardian.

Vivos предлага и по-скромни условия за настаняване в обект в Южна Дакота.

Vivos разказва, че нейните приюти са проектирани така, че да позволяват на обитателите да работят минимум една година, без да се налага да се връщат във външния свят. Компанията заяви, че клиентите ѝ не са от най-елитния 1%. По-скоро са добре образовани, средностатистически хора, които са добре запознати с актуалните световни събития.

Има рязък ръст на интереса към нейните убежища в началото на пандемията, както и при нападението на Русия над Украйна. Онлайн, цените за кандидатстване във Vivos започват от 35 000 долара на човек, като за лица с ключови умения за оцеляване се предлагат „значителни отстъпки“.

Цените на Rising S започват от 40 000 долара.

Но луксозната серия започва от около 3,78 млн. долара. Най-скъпият подслон на компанията струва около 14 млн. долара, съобщиха от компанията за Insider.

Често персонализира своите убежища за луксозни клиенти и е вграждала в убежищата си всичко – от операционни зали до конюшни, стрелбища, баскетболни игрища и помещения за добив на криптовалути.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари