fbpx
1.1 C
София

Вижте най-големия дрон в света

Най-четени

Базираният в Алабама стартъп Aevum представи напълно автономен безпилотен самолет, предназначен за изстрелване на ракети във въздуха – абсолютно военно чудовище.

Ravn X Autonomous Launch Vehicle е гигантски 24,4-метров безпилотен самолет с размах на крилете от приблизително 18,3 метра (60 фута). Висок е 5,48 метра и тежи 24947.58 килограма, което го прави най-големият безпилотен самолет в света по отношение на масата, според The Hill.

Дронът излита и каца като обикновен самолет и изисква рулираща писта с дължина поне една миля (1.61 км). След като излети във въздуха, Ravn X е проектиран да изстрелва малки бойни ракети. Разбира се, предназначението на този дрон далеч не е само за милитаристични цели – най-голямото предимство е, че освен ракети, би могъл да изстрелва и сателити в космоса за частни компании или държавно финансирани изследвания и проекти.

Представянето на този огромен безпилотен самолет има амбициозни цели: твърди се, че той ще може да изстрелва сателити в космоса на всеки три часа, седем дни в седмицата. Ако тези амбиции се реализират, в дългосрочен план това би донесло огромни преимущества на много сфери от индустрията и изследователската дейност.

„Чрез нашите автономни технологии Aevum ще съкрати времето за изстрелване от години на месеци, а ако клиентите ни го изискват, дори до минути. Това е необходимо за подобряване на живота на Земята, като потенциално би могло да спаси и много животи“, заяви Джейс Скайлус, основател и главен изпълнителен директор на Aevum.

Според компанията 70% от вложените компоненти и ресурси в масивния дрон могат да бъдат използвани многократно, но в бъдеще се очаква този процентът да се покажи до 95%.

Стартъпът, който произвежда този огромен безпилотен самолет, вече е работил в партньорство с космическите сили за стартирането на първата мисия за изстрелване на допълнителен спътников компонент за частна компания. Ако в бъдеще подобни проекти се докажат като успешни, това би могло да промени кардинално начина, по който частните компании подготвят и изпълняват изстрелването на спътници в космоса, като потенциално би спестило много време и пари.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини