Вижте новите промени в Microsoft Edge

2
2272

Microsoft направи някои големи промени по начина, по който изглежда и работи стоковият браузър в Windows 10 – Microsoft Edge, с надеждата да завземе пазарен дял от най-популярния си пряк конкурент – Google Chrome.

На годишното си събитие за софтуерните промени, където компанията представя своите планове за развитието на софтуера си през следващата година, Microsoft разкри няколко нови функции в своя базиран на енджина Chromium браузър Edge, включително и възможността за превключване от класическото хоризонтално показване на отворените раздели към вертикална подредба.

„Ако сте като мен, когато сърфирате в интернет, се оказвате с десетки отворени табове в браузъра във всеки един момент. Когато това се случва, площта за показване на табовете намалява и понякога е трудно да различите в кой раздел коя страница е отворена. Често ми се случва поради малките размери на отворените раздели да затворя важна страница неволно и често това губи полезно за мен време. За щастие, при преминаването към вертикална подредба на отворените раздели, визуалната площ е значително по-голяма и това се случва значително по-рядко“, каза Лиат Бен-Цур, корпоративен вицепрезидент по разработките на Microsoft Edge.

Когато имате много отворени раздели в хоризонтална подредба, в зависимост от резолюцията и ширината на използвания екран, може да се наложи да ги разпознавате само по иконата или първите една – две букви от заглавието. Когато обаче използвате вертикална подредба, това не е така и навигацията е по-лесна.

Edge не е първият браузър, който предлага тази възможност – подобна функция има от доста време във Vivaldi, друг базиран на Chromium уеб браузър, разработван от първоначалния екип, създал популярния браузър Opera, но за първи път виждаме тази възможност в стоковия браузър в Windows. За това, както и много други промени, които вече видяхме, можем да благодарим единствено на благоразумието на Microsoft да изостави своя собствен браузър енджин и да премине към Chromium – както името му подсказва, това е отворен код, разработван от Google, чийто основен браузър е Google Chrome, но днес почти всички популярни браузъри го използват (с изключение на Mozilla Firefox).

Новата функционалност ще се появи до няколко месеца във версиите за предварително тестване на браузъра Beta, Dev и Canary.

Още изкушения

Колекциите или групирането в Microsoft Edge, са друга нова функционалност, която може да ви накара да се замислите дали да не му дадете шанс. Това представлява възможност за групиране на уеб страници, изображения и текст свързани по обща тема, които можете да сортирате, експортирате в други приложения от колекция на Microsoft, като програмите от Office пакета например, или да се върнете към тях по-късно. Те са по-удобни от създаването на отметки или поддържането на огромен брой отворени раздели и работят повече като миниатюрна версия на Pinterest.

Колекциите (групирането) вече е част от версията на Microsoft Edge Insider Preview за работен плот и скоро предстои да стане част от стабилната версия и версиите на приложението за мобилни устройства.

Други нови функции, представени откакто Microsoft започна да използва Chromium, тоест от средата на месец януари, включват Smart Copy, която ви позволява да копирате част от уеб страницата и да я поставите в Microsoft Word, без да губите нищо от форматирането на текста – дори изображенията и цветовите ефекти. Освен това също ще получите подобрена защита от проследяване на бисквитките и нова система за съхранение на запазените от браузъра пароли за използваните от Вас акаунти, която много наподобява Firefox Monitor, която ще предупреждава, ако вашите идентификационни данни за вход се появят в публикуваните списъци с изтекли имейли и пароли, което се случва доста често в последните две години, според независима статистика на PWN.

Друг инструмент, който на пръв поглед е заимстван от Firefox е новият режим Immersive Browser, който премахва несъществени елементи от страницата и част от форматирането, което е активиран, като целта е улесняване на възможността за принтиране на даден онлайн ресурс, без да се хабят излишна хартия, консумативи и пространство. Съвсем скоро от компанията планират да въведат и функция за прочитане на текста на уеб страницата на глас, като в началото тя ще бъде достъпна само на английски език, но в последствие списъкът с поддържани езици ще бъде разширен. Тази възможност значително ще улесни някои хора, като към момента повечето браузъри могат да я предложат единствено чрез инсталиране на външно разширение, но от Microsoft казват, че предлаганата от тях функция ще работи значително по-добре от въпросните разширения.

Базираната на Chromium версия на Microsoft Edge отдавна е достъпна за потребителите на Windows ОС, като е въпрос на време повечето потребителите да я получат като системна актуализация за операционната система. Към момента, пазарният дял на Microsoft Edge е малко над 5,7%, като компанията никога досега не е успявала да създаде уеб браузър, който да привлече вниманието на потребителите и да бъде достоен конкурент пред останалите решения. Но изглежда е дошло време за промени и от Редмънт очакват все повече хора да започнат да се доверяват на вграденото в Windows 10 решение, вместо да инсталират браузъри от трети страни. Разбира се, ще трябва да мине доста време, преди потребителите да повярват в него и да забравят ненавистната асоциация с Internet Explorer, който е един от най-неуспешните софтуерни продукти в историята изобщо.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари