fbpx
8.5 C
София

Вижте новогодишното предизвикателство на Марк Зукърбърг

Най-четени

Марк Зукърбърг, изпълнителният директор на Facebook вече има доста предизвикателства, както винаги. И изглежда и той смята така, тъй като в четвъртък обяви, че вече няма да подновява личното си годишно предизвикателство тази година.

Както някои от вас знаят, Зукърбърг имаше традицията да се допитва до феновете си в личния си профил в социалната мрежа какво предизвикателство да си заложи в личен план през годината, към което да се придържа. Така например той бе предизвикан да яде месо само от животни, които собственоръчно е уловил, да дарява голяма част от приходите си за благотворителност, да чете повече книги и да подобрява говоренето си пред публика, и много други. Това е част от PR-а на Зукърбърг вече десет години.

„Целта ми беше да се развивам по нови начини извън ежедневната ми работа, управлявайки Facebook. Извън компанията, аз съм баща и обичам да прекарвам време със семейството си, работейки върху нашата филантропия и се усъвършенствам в спортовете и хобитата, които съм натрупал през годините. Така че, за мен беше забавно да си поставям годишни предизвикателства през изминалото десетилетие, но е време да направя нещо различно.“

Марк каза, че също планира да концентрира своите усилия върху по-големи проблеми, пред които са изправени неговите екипи. Според тях той повтаря плана си за създаване на по-добра форма на управление на Facebook, включително и формирането на независим надзорен съвет, към който хората да могат да се обръщат, когато възникнат опасения относно свободното изразяване и цензурата. Мислете за това като интернет версия на Върховния съд.

„Това десетилетие се надявам да използвам позицията си, за да установя повече управление на общността и да допринеса за създаването на повече институции като тази (независимия наздорен съвет). Ако това бъде успешно, то може да бъде модел за други онлайн общности в бъдеще“, пише Зукърбърг. Facebook не отговори на молбата на CNET за публично интервю с изпълнителния директор.

Краят на годишните лични предизвикателства идва в момент, в който Зукърбърг е изправен пред по-голям контрол от всякога. Facebook, лидерът в социалните мрежи, се радва на около 2,5 милиарда посетители всеки месец, а също така притежава дъщерни дружества като социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram и услугата за размяна на кратки текстови съобщения WhatsApp. Тя продължава да се бори със скандали като обвинения в намеса в изборите, политическа пропаганда, нарушение на поверителността на данните на потребителите и корпоративни злоупотреби.

В резултат на всичко това, Facebook се проверява от регулатори и законодатели по целия свят, загрижени за потенциални инциденти като изтичането на данни от Cambridge Analytica през април 2018 ., когато стана ясно, че компанията за бързи тестове и глупави игри е присвоила данните на 87 милиона души. Компанията също бе обявена в даването на поле на Русия да се намеси в президентските избори на САЩ през 2016 г. или собствената „определяща роля“ на Facebook, която е помогнала за подхранването на криза, довела до геноцида в Мианмар, от който все още сме втрещени.

В своя пост в четвъртък Зукърбърг призна някои от критиките, пред които е изправена компанията му, заявявайки, че се вече е поемал и много по-големи социални отговорности с личните си предизвикателства, които започна да приема от последователите си по света преди десетилетие.

„В новото десетилетие ще се съсредоточа в по-дългосрочен план. Вместо да получавам предизвикателства от година на година, аз се опитвам да мисля за това, на което се надявам, че светът и животът ми ще изглеждат през 2030 г., за да мога да съм сигурен, че се съсредоточавам върху правилните неща.“

Припомняме, че компанията е обект на много сериозни разследвания и от Европейската комисия. Но мерките срещу нея в САЩ са много по-мащабни, като в края на лятото бе сформирана организация от над 50 главни адвокати на американските щати, които се заемат в сериозно разследване на компаниите лидери на Силициевата долина – Facebook, Google, Amazon и други.

След като беше обявена за виновна в намеса на президентските избори на САЩ, Facebook се опитва да демонстрира на общността своята работа в посока на обществен, граждански и политически неутралитет – компанията даде възможност на политици да пишат каквото и да било в своите предизборни кампании, дори то да е лъжа, като от социалната мрежа освобождават кандидатите за политически постове от проверка на достоверността на публикувана информация, през каквато минават всички останали популярни профили, като средство за борба с фалшивите новини. Практиката предизвика реакции и от двата лагера – едни подкрепят свободата на себедемонстриране на политиците, а други осъждат действието като апатично.

Като стана дума за фалшиви новини, това е следващият голям проблем на Facebook. Социалната мрежа се бори с тях изключително агресивно, макар и често да има пропуски в тази неравна битка. Друг прецедент са тролските и дезинформационни формации, които произхождат предимно от Русия и са насочени срещу Западната политика, либерализма и капитализма. Компанията непрекъснато блокира стотици акаунти на руски мрежи за пропаганда и дезинформация, ръководителите на които често посягат и към политиката на САЩ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини