Вижте тези смразяващи архивни кадри от Чернобил

21
8439

Приключи зашеметяващият сериал „Чернобил„, изпратил зрителите в драматично пътешествие назад към 1986 година. Всички видяха ужаса и страха предизвикани от мащабната ядрена катастрофа, като кадрите от филма се коментират и днес.

На практика всички, които помнят тези времена и са станали свидетели на тези събития коментират, че всичко в този филм е истина. Няма как да не е, след като всичко в „Чернобил“ се базира на реални случки и на разкази на хора, видели аварията и изпитали последствията от нея. Всичко е автентично и реалистично – взривът на четвърти ядрен реактор, облъчените пожарникари, огънят, горял десет дни и изпращал радиация в целия свят, включително и в България, както и героизмът на хората, които е трябвало да се справят с бедствието.

Филмът предизвика бурна реакция в обществото. Впечатленията от „Чернобил“ са още пресни и на този фон започнаха да се появяват снимки от настъпилия хаос, на хората, проявили истински героизъм и рискували живота си през следващите седмици и месеци.

Така наречените „ликвидатори“ почистват покрива на съседния трети ядрен реактор. В началото се правят опити радиоактивните отпадъци от покрива да бъдат почистени с помощта на западногермански, японски и руски роботи, но машините не могат да се справят в условията на екстремно високата радиация и властите решават да използват хора, които във филма са наречени „биороботи“. В някои райони хората не могат да останат повече от 40 секунди преди получената и акумулирана радиация да достигне максимално разрешената доза, която човек може да получи през живота си.

Ето как изглежда от въздуха повредената ядрена централа в Чернобил, заснета няколко седмици след бедствието през месец май 1986 година.


По-голямата част от ликвидаторите са запасняци на възраст от 35 до 40 години, извикани в запаса, за да подпомагат операциите по почистване. Армията не разполага с подходящите униформи за работа в радиоактивни условия и запасняците си шият собствени дрехи, в които са поставени оловни листове с дебелина от два до четири милиметра. Оловните листове се нарязват според размерите на тялото. Правят се оловни престилки, а нарязаните оловни ленти покриват тялото отпред и отзад, особено в областта на гръбначния стълб, за да защитят костния мозък.

Военен хеликоптер разпространява лепкава обеззаразяваща течност, която трябва да намали разпространението на радиоактивни частици около ядрената централа. Това става няколко дни след взрива.

Ликвидаторите почистват радиоактивните отпадъци на реактор №4. Те ги пренасят и хвърлят на земята, където по-късно ще бъде излят саркофагът. Тези „биороботи“ имат само няколко секунди време на работа.

Екип ликвидатори се подготвя за почистване на радиоактивните отпадъци от покрива на реактор №4.

Това е ликвидатор с ръчно изработена оловна защита за главата, който отива да почиства покрива на реактор №3.

Останките на реактор №4, заснет от покрива на реактор $3

Снимка на съветската телевизия, показваща човек, ранен при взрива в Чернобил, получаващ медицинска помощ.

Съветски специалист проверява за радиация вода от поток близо до Киев. Снимката е от 9 май 1986 година, като проверки се извършват на всеки час, за да се знае, дали водата е безопасна за пиене и използване.

Това е цистерна с обеззаразителна течност за дрехите и оборудването на хората. Киев, 9 май 1986 година.

Съветско техническо лице проверява малката Катя Латвинова по време на радиационна инспекция на жителите на село Копилово, близо до Киев. 9 май 1986 година.

Изглед от въздуха на повредената атомна електроцентрала в Чернобил след действията по почистване.

Този булдозер копае голяма яма пред къщата, за да погребе сградата и да я покрие с пръст. Този метод се използва за цели села, радиоактивно замърсени след Чернобилската катастрофа.

Снимка на интериора на все още функционираща секция на ядрената централа в Чернобил, направена няколко месеца след бедствието през 1986 година.


Работник от Чернобилската атомна електроцентрала използва дозиметър за измерване на радиацията. На заден план се вижда саркофага, който трябва да покрие разрушения ядрен реактор


След заповед на съветските власти, за да се отбележи края на операциите по почистването на на покрива на реактор №3, трима мъже поставят червено знаме на комина над реактора. Те достигат върха чрез изкачване на 78 метрова стълба. Знаменосците са изпратени въпреки опасната силна радиация, след като са направени два неуспешни опита знамето да бъде поставено с хеликоптер. Цялата операция продължава само 9 минути, понеже нивото на радиация е твърде високо. След успешното поставяне на знамето, тримата мъже са наградени с по бутилка Pepsi (лукс през 1986 година) и с по един почивен ден.


Снимката показва шеста московска клиника, специализирана в лечения на последствията от радиацията, в която пациентът се възстановява след операция на костния мозък. Използва се специална климатизирана камера, в която са направени отвори, за да се избегне прекия контакт и радиационно замърсяване.

 


Да си припомним, че финалният епизод на сериала Чернобил получи възможно най-високия рейтинг в историята на IMDb. Последният епизод на сериала „Чернобил“ се нарича „Вечная память“ (Vichnaya Pamyat) и бе оценен от над 23 000 души, като неговият финален рейтинг е 10 от максимално възможния 10 – нещо, което досега не се е случвало. Въпреки че „Чернобил“ не е 100% документален сериал, това е история, която наистина заслужава вечна памет. Атмосферата на катастрофа и ужас е показна по невероятно добър начин и наистина впечатлява, като напомня, че за лъжата един ден трябва да се плаща.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
14 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Фарти
Фарти

Ясно, защо сме станали такива безмозъчни…

bure_s_barut
bure_s_barut

На снимките направени върху покрива виждате ли белите избелявания в долния край? Това е от радиацията.

the professor
the professor

и аз това си помислих, другото което ми се стори вероятно е, че това са сенки, но са прекалено равномерни – направо като синусоида…

bure_s_barut
bure_s_barut

Изглеждат така, заради дупките на филмовата лента с които се премества.
Където няма дупка е малко по-тъмно, но е пак осветено, ако го сравниш с центъра на кадъра, а където е била дупката си личи по-силно осветляване.

спекулации с една трагедия
спекулации с една трагедия

.|.

спекулации с една трагедия
спекулации с една трагедия

Много е лесно да снимаш сърцераздирателни истории за хората, направили всичко възможно да ликвидират последиците от авария. Що не направят пиндосите псевдо-документален филм за жертвите в Хирошима и Нагасаки, които УМИШЛЕНО бомбардираха с ядрено оръжие? За жените и децата, изгорени живи по улиците и в домовете си? За поколенията деца с увреждания, които са раждали след това оцелелите? И що не си признаят, че днес, близо 75 години след края на войната, Япония все още е под американско робство? Окупационният корпус с американски войници в Япония от края на втората световна до момента никога не е наброявал по-малко от 50… Виж още »

Димо
Димо

Спекулация казваш.
А в България един Мармот …………
Трябваше от радио Свободна Европа да науча за трагедията ,а ние си хапвахме салата поръсена с…………че и на манифестация съм бил на 1 май.За мен е действителност.
За теб измислено.
А спецдругарите хапваха спецхрана без ………….
На това какво се вика…….. ЗАГРИЖЕНОСТ ??? за кого обаче?

до Димо
до Димо

Аз научих за трагедията още първия ден, защото бях в казарма. И ни караха ежедневно да правим дозиметрични измервания. Максималните отчетени стойности бяха 3 до 3.5 пъти естествения радиоактивен фон. За информация – нормални стойности са 10-12 микросиверта в час. Максимално допустими – 40 микросиверта в час. Един часовник със светещи стрелки от 60-те дава два около 20 микросиверта в час, защото тогава боята се е правила от радий и луминифор. Една светеща в тъмното детска мартеничка – пак толкова. Само че тогава мерехме в милирентгени, не в микросиверти. Нито сме се крили в казармата от дъжда, нито сме яли… Виж още »

G.G_P-o
G.G_P-o

през 60-те год. не би трябвало да са се произвеждали циферблати за часовници съдържащи радий, използвани са други по-слабо радиактивни елементи


!ВНИМАВАЙТЕ! АКО ИМАТЕ В ДОМА СИ – джобен часовник, обикновено на тях пише произв. 1920-1929, произведени са от така наречените Radium Girls, повечето от тях са починали не от естествена смърт, радиaцията от тях не е особено висока (ако се държи на повече от 1м), най-вече е опасно вдишването на прах/боя паднала от циферблата и НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ луминисцентни пури/крушки на боклука – питайте за това, къде да ги предадете във вашата община!

windowsvomit
windowsvomit

думата“ пиндоси „e от речника на руските тролове ,какъвто явно е -спекулации с една трагедия-обикновен путински пумияр

Пенчо
Пенчо

И къде са ти наказаните за тази трагедия бе малоумник? Всичко беше скрито и покрито и нищо не се знаеше докато не се разбра от вече плъзналата радиация по целия свят. Чак тогава решихте да си признаете…

Марти
Марти

Аварията в Чернобил е детска играчка спямо тази във Фукушима няколко пъти е разнесената радиация по въздух и по вода?

Бекерел
Бекерел

Радиоактивният теч във Фукушима все още не е спрян! Районът е обезлюден, но когато вали дъжд в пробития корпус на авариралият реактор, водата се оттича в морето, а тя е силно радиоактивна! Там тепърва се обмисля правенето на постоянен саркофаг!!!

ррр
ррр

Напротив в момента хората се връщат да живеят в някои райони, които са вече почистени и се считат за безопасни.

Георги
Георги

Да ,там „безопасните“ зони за японци и американци са „малко“ различни!Та за кои хора става дума?

KABELAT
KABELAT

Няма как да наречеш простолюдието биещо се за теб герои, като си го пратил и в тая дупка след това. Необразования човек ще си помисли, че прави нещо хубаво и полезно, за малко повече пари, защото никой не му е казал какво ще му се случи. Затова са ги и лъгали, че противогазите помагат. За какво друго?!? В случая никой не обелва дума, че СССР им плаща копейки, които би им дала за пенсията, която няма да доживеят, понеже Съюза никога не е ценял човешкия живот. Мисля и всичките им войни са доказвали, ако не друго то поне това. После… Виж още »

boot
boot

Подкрепям те напълно. И от миналото, и от филма – никой не съзря Злото. Само човешката трагедия, но не и машината за смърт. Барикадирало се в Москва, пленило руския народ, Злото пося смърт и страдание за векове напред, а след това се прикри и затаи в руската столица без да поеме абсолютно никаква отговорност за деянията си. Бог да пази почернените държави и най-вече Украйна – изнасилена, изтребена, заразена за десетки векове напред.

Георги
Георги

Пийте си хапчетата редовно,моля!

RIOTT
RIOTT

Противогазите са необходими, за да не се вдиша радиоактивен прах. Ако човек погълне радиоактивна частица, то тя ще го облъчва отвътре твърде дълго време.

С коментара си май доказваш колко е глупав народа. Трябва да имаш в предвид, че глупаците често имат голямо самочувствие.

KABELAT
KABELAT

Пълни глупости.Дори във филма миньора схваща, че от това няма полза.Само вие не сте го схванали.

Мангалата
Мангалата

Абе шнур, как може да си толкова тип. Ако имаш радионуклеиди по теб полепнали може да ги измият и да спрат да те облъчват, ако вдишаш или погълнеш радионуклеиди тялото ти ги интегрира в клетките си. След това по време на разпад, увреждат карантията ти. Ти явно си вече мозъчно увреден.