Виртуалната реалност ще ни учи какво да правим по време на пожар

0
518

Повечето от нас със сигурност знаят как да действат в една или друга извънредна ситуация. Много дори са преминали специални упражнения, имитиращи опасни явления. Но във всичко това има една уловка: ние знаем за всички действия, но само на теория. Разбира се, никой доброволно не би влязъл да речем в горяща къща, само за да се „опита“ да оцелее в тези условия. Но с идването на новите технологии и разпространението на виртуалната реалност, не е необходимо да рискувате живота си. Достатъчно е просто да носите със себе си VR-шлем.

Както вече сигурно сте се досетили, става дума за обучаваща система за виртуална реалност, която ще показва какво да правим при пожар. Самата система е получила името VR Fire Extinguishing Experience Simulator, за разработването на която отговарят компаниите NEC и MX Mobiling Co Ltd. VR Fire Extinguishing Experience Simulator работи на базата на устройствата Galaxy Gear VR, където в качеството на дисплей могат да се използват смартфоните Galaxy S8 или Galaxy S8+, а за управлението се използва специален контролер във вид на пожарогасител.

Симулаторът за гасене на пожар“ може да симулира пожар, както в затворени помещения, така и на открито. „Управлението“ на пожар-компютъра се извършва със специализиран софтуер, който създава реалистично поведение на пламъка, изгарящата среда, контролира потоците от вятър и кълбата дим. Сега системата може да симулира ситуации на пожар в офис на закрито, а в бъдеще разработчиците планират да добавят кухня, апартамент и някои производствени помещения.

Окончателната цена на комплекта (включително и телефона) ще бъде около 9 хиляди долара. През първите 3 години, след излизането, разработчиците планират да продадат на клиентите си минимум 3 хиляди комплекта. Ролята на клиенти ще изпълняват учебните заведения, големите корпорации и службите за борба с извънредните ситуации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари