Вирусите за Android започнаха да се крият, използвайки сензорите на смартфона

16
2365

Експертът по кибрезащита на компанията Trend Micro Кевин Сън съобщи, че е открил нова фамилия вирусни приложения за операционната система Android, които скриват своето присъствие, използвайки сензорите на смартфона.

Вирусите от този тип зареждат и използват вредоносния код само когато определят, че мобилното устройство е в движение. В противен случай те бездействат и остават в спящ режим, за да са готови да се задействат, когато мобилното устройство отново е в движение.

Кеви Сън сподели, че по този начин вредоносните програми се убеждават, че са инсталирани на истинско устройство, а не са стартирани на някой емулатор на експерт по компютърна безопасност. По този начин те остават незабелязани за антивирусните програми, които не могат да регистрират подозрителна дейност и модераторите на Google ги допускат до електронния магазин Google Play.

Този хитър начин за скриване използва и банковият троянец Anubis. Вирусът, който се активира само при движение на мобилното устройство бе открит в две приложения: в BatterySaverMobi, което е изтеглено над 4 хиляди пъти и в конвертора на валути Currency Converter. Към днешен ден и двете програми са премахнати от електронния магазин на интернет гиганта.

Вирусите за Android непрекъснато се усъвършенстват и стават все по-интелигентни, предупреди експертът на Trend Micro. Anubis може да прави скрийншоти и разполага с кейлогър, който записва данните при работа с банкови приложения.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
13 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Норма
Норма

Има лесно решение – просто не обновявайте ОС и приложенията, освен ако не е крайно наложително. Така ще си спестите главоболията да имате проблеми с новите им функции и да се налага да купувате по-скъп хардуер за да работят. Пък какво и да ти хакнат телефона, какво ще ми видят? Да не съм някоя кифла да си правя селфита. На телефона ми няма нищо интересно!

Руси
Руси

Има хора като мене дето ползват google pay, PayPal, amazon, все приложения за които е нужна банкова карта и това е проблем.
Виш келеши като тебе дето не си правят селфита не влизат във фейсбук не пазаруват онлай и плюват apple е разбирамо да ви е през оная работа.

до Руси
до Руси

Има балъци като теб, дето се правят на много отворени – ще си плащат сметката през телефона, ще пазаруват online през телефона… И после реват, като им източат сметките. Ако искаш да се правиш на голям баровец – ползвай iShit. Набутай се с тройна цена за същия хардуер, плащай си като поп за всяка програма. И после се хвали колко си ФЙЕШЪН, щото си спестил 10-15 минути месечно 🙂

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

„Същия хардуер“, не само че не е „същия“, но и основната причина поради която хората купуват продуктите на Епъл е софтуера. След като не си потребител, недей да даваш оценка. Овце не купуват генерация наред телефони на една и съща марка ей така. Става дума за софтуера, софтуера, софтуера.

TTTT44
TTTT44

Колко си прост, ограничен и назадничев, дори ти нямаш идея !!!! Извинявай.

Georgi
Georgi

Значи според теб аз като не си правя селфита, не влизам във фейсбук и не пазарувам онлайн, съм келеш, така ли? Айде боклук като теб да не раздава квалификации, след като не познаваш хората.

Technical
Technical

Нямам никаква банкова сметка, но през ден получавам фишинг в abv.bg да си я обновя. Банкерите и киберизмамниците им дълго време ще ме държат за маркуча. Дори на смартфона ми с Андроид нямам нищо важно.

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

От години хиляди пъти повтарям на познати и приятели и ги приканвам да си махнат пощите от Българските доставчици, да ги пренасочат към Gmail, Proton или други и да ползват нещо съвременно.

От няколко опита знам със сигурност, че АБ* държат паролите на своите клиенти в plain-text, имал съм разговор на няколко пъти с един бивш познат, който редовно си губеше паролите за всичко. Когато им се обаждаше и те му казваха паролите на глас, по телефона, на половина и той ги довършваше като се сещаше. Т.е. имало е plain text.

За бога, не ползвайте БГ провайдъри на имейл!!!

Georgi
Georgi

Браво, точно така! А от мен като препатил един съвет: Никога не поставяйте СИМ карта за разговори в смартфон, говорете само от обикновен мобилен телефон без Интернет. В противен случай си плащайте като попове високите сметки!

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

Това за СИМ картата и смартфона, ако не е тролска провокация, то значи е уникално добро тролене. Браво!

Georgi
Georgi

abv.bg е толкова тъпа поща, че аз изтрих мобилното им приложение в смартфона ми с Андроид. За съжаление в службата ми ползват тази поща. На смартфона ми мога да регистрирам само профили на Гугъл, завършващи на @gmail.com. Тъй като не съм висша школа в тази област, помогнете ми да мина на друг доставчик на електронна поща, различен от Гугъл. Предварително Ви благодаря!

Technical
Technical

Георги, СИМ-карта може да има в смартфон, но без мобилен интернет, аз на смартфона си използвам интернет само от някой рутер на приятел или познат и сметката ми на месец е към 5-6 лв.

nababatigaza
nababatigaza

Койно го е страх от мечки да не ходи в гората,или да си купи nokia 3310

Koko
Koko

Инсталираш си от стора имейл клиент, като mozilla thunderbird например

Kuzmanovv
Kuzmanovv

От предишните коментари съдя ?, че има два изхода ? : или ”Nokia” с фенерче, или ”iPhone”❔Много сте забавни ? …

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

Води си предаването и недей се обясня’а.