Вирус за Android ни записва през микрофона на компютъра

0
20

Kaspersky съобщиха за два новооткрити вируса за Android маскирани като приложения за профилактика на телефона. Superclean и DroidCleaner всъщност са зловредни програми, които добивайки достъп до компютъра ни го заразяват и започват да ни записват с микрофона му без изобщо да разберем. Достъпът до компютъра се осъществява автоматично. Достатъчно е само да свържем към него телефона си с Android (нещо, което потребителите правят доста често).

След като смартфонът се свърже с компютъра, приложението автоматично сваля и инсталира няколко файла. Тези файлове могат автоматично да задействат записващата функция на микрофона ни, да направя запис и след това да изпратят файла със записа на създателя на приложенията. Kaspersky посочват, че атаката е възможна само при активирана AutoRun функция в Windows, която в по-новите версии на платформата е деактивирана.

Освен автоматичното активиране на микрофона ни, приложенията са способни и на други неща като изпращане на SMS-и, активиране на Wi-Fi, намиране на достъп до информацията, записана в телефона, отваряне на произволни линкове в браузъра, триене на съобщенията и какво ли още не.
За щастие, след съобщението на Kasperksy, Google премахнаха зловредните приложения от Google Play.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари