Вирус иска откуп, за да се махне

15
3

Ако трябва да сме точни става въпрос за троянски кон. Наречен Troj/Ransom-A, вирусът поразява компютъра на жертвата и след това иска откуп от $10.99 да бъдат платени чрез услугата на Western Union SwiftPay.

Troj/Ransom-A заразява машини под Windows и се крие скрива между системните файлове и процеси. Вирусът показва порнографски снимки и няколко съобщения, които показват, че е активен. Част от съобщеният приканват за плащане на $10.99 долара откуп, който да бъде платен на виновника за създаването на троянеца, като срещу това компютъра ще бъде отключен и вирусът – деинсталиран.

Писателят на вируса твърди чрез съобщенията, че само точно плащане от $10.99 ще предизвика отключване на системата. Освен това, вирусът твърди, че ще изтрие файлове и ще ги копира в скрита папка в системата. Само чрез кода за отключване троянеца ще възстанови файловете. От Sophos съобщават също, че използването на познатата комбинация Ctrl+Alt+Del за да се открие и елиминира процеса на троянеца не върши работа. Вместо това троянеца се скрива от потребителя, разпростирайки се върху няколко процеса, за да избегне командата Kill.

В дръзко съобщение престъпникът зад този троянски кон е сложил и email адрес за тези потребители, които са платили „таксата“, но не са успели да отключат вируса с получения код на превода. Това повдига предположения, че методът на отключване на вируса чрез плащане през Western Union дефакто не работи автоматично. Кодът, който е обещан вероятно е истинския ключ за вируса, но това за момента са само предположения. Говорител на Western Union заяви, че отдела за сигурност на компанията ще разследва ситуацията и ще подпомогне по всякакъв начин действията на властите, разследващи произшествието.

Източник: inet.blog.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

15 коментара за "Вирус иска откуп, за да се махне"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
jivkojj
jivkojj

Cool! Добър бизнэс.

zLoBi
zLoBi

и после хакерите били бедни 🙂
😮

mitakas
mitakas

ДА ДА ДВА!
УТРЕ ЩЕ ГИ ДАМ

-NeO-
-NeO-

Има лек за вируса!Стар и изпитан 🙂 Формат Ц:
Абе този вирус наистина си го бива безспорно но дано не ми идва на главата 🙂

CoMMeRCiAl
CoMMeRCiAl

Къде да платя? :clap: :clap: :clap:

haidukpikaso
haidukpikaso

Е ти като си мангизлия ще платиш,а ние дето нямаме какво ще правим:sobbing:

CoMMeRCiAl
CoMMeRCiAl

Хаха , да не съм луд, един преинстал докато съм в WC-то и съм готов, тоя за к’ви пари ми говори за к’во чудо…

Ghostface Killah
Ghostface Killah

Някои хора не преиснталират ей така решавам и хайде. Ползват компютрите си за хиляди неща а не като доминиращите тук през седмица защото си нямат работа или при най-малкия проблем.

cyberzorro
cyberzorro

Ми тези които имат пари да закопуват backup software и при такъв проблем формат и после restore backup.да не се подават на рекет

Ghostface Killah
Ghostface Killah

Като вируса повреди бакъпа да те питам тогава :B)

cyberzorro
cyberzorro

Ми backup-а да се прави на оптични носители както правя аз .няма смисъл да се държи на hdd

Ghostface Killah
Ghostface Killah

Кой оптичен носител ще запази 120 гигабайта информация, хайде на компресия 80? Най-малкото ще струва състояние и този процес би бил много бавен

christo
christo

хаха 🙂 интересно, колко ще се хванат на това „изнудване“.

doggy_dogg
doggy_dogg

Хаха,интересно ще е ,ако вируса е от тези,които се загнездват здраво в системата и Format C: не върши работа! :wub:

silvesterjunior
silvesterjunior

F-Prot за DOS i Linux , McAfee za DOS тогава ще свършат работа. Не се паникиосваите.