Точно, когато се създаде впечатление, че ледовете между САЩ и Китай могат да почнат да се топят, едно мнение, изразено от американския главния прокурор демонстрира реалното положение на нещата.

Уилиям Бар заяви в прав текст, че на Huawei и ZTE не може да се има доверие, наричайки китайските компании „заплаха за сигурността“. Изказването му дойде на фона на наложена от него забрана на решение доставчиците на безжичен интернет в САЩ в по-слабо заселените райони да получат помощ от държавата в размер на $8.5 милиарда, за да закупят оборудване и услуги от двете компании. В края на ноември се очаква Федералната комисия по комуникации в САЩ да гласува решение доставчиците да премахнат и заменят оборудването, идващо от китайските компании.

В писмо до Комисията на Бар, цитирано от австралийския ITNews, той пише, че „историята на компаниите, както и практиките на китайското правителство, демонстрират, че на Huawei и ZTE не може да се вярва“ и още, че „ние не трябва да дадем знак, че Huawei и ZTE не са нещо различно от заплаха за нашата колективна сигурност, тъй като посредством своите действия, те се показват, че са именно това“. От двете компании засега не са коментирали думите на Бар. Той припомня, за обвиненията към Huawei на американски федерални прокурори за нарушаване на ембаргото, наложено от САЩ над Иран, банкови измами, възпрепятстване на следствието и кражба на търговски тайни. Конкретно ZTE пледираха невиновност спрямо обвиненията, че компанията е изпратила към Иран американски стоки на стойност близо $32 милиона.

Що се отнася до Комисията по комуникации на САЩ, нейният председател Аджит Пай заяви, че „комисията не може да пренебрегне риска китайското правителство да търси начин за експлоатиране на мрежови уязвимости, за да извършва шпионаж, да доставя зловреден код и вируси или по някакъв друг начин да компрометира критично важните ни комуникационни мрежи“.

Това е поредния ход от страна на официалната власт в Щатите да попречи на американските компании да поръчат оборудване от Huawei и ZTE. От Huawei напомниха в своя защита по-рано тази година, че за 30 години, компанията не е била жертва на инцидент, свързан със сигурността в 170-те държави, в които оперира.

Що се отнася до Вашингтон, то американците лобират агресивно техните съюзници да ги последват и да не изграждат 5G мрежите си с оборудване, идващо от Китай, изтъквайки рисковете, свързани със сигурността. И независимо от предупрежденията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които като в случая с Германия например, прекрачват добрия тон, няколко големи европейски държави засега отказват да съгласуват плановете си със САЩ.

През май тази година, Тръмп сложи подписа си под дълго чаканата изпълнителна заповед, с която се забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване от компании, които представляват риск за националната сигурност. Сред изложените в нея точки присъства и изискване към министерството на търговията на САЩ да излезе с конкретен план по отношение на ситуацията до средата на октомври – нещо, което министерството все още не е направило.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за