Създателят на Ethereum Виталик Бутерин не смята, че криптоентусиастите вършат добро в преследването на повече и повече пари и сподели мнението си за това в специално изявление в социалните мрежи. Според него, хората, фокусирали се над генерирането на криптомонети и токени трябва да насочат усилията си към това да помогнат на света да стане едно по-добро място за живеене, а не да мислят само за портфейлите си. „Криптовалутите са пътят, не целта“, написа в края на миналата година Бутерин в акаунта си в Twitter. Той призовава нееднократно участниците в сделки с криптовалута да даряват на различни неформални организации за благото на другите. Бутерин убедено пише, че ако всичко продължи да се прави единствено за лични облаги и алчност, той ще напусне. „Макар че аз все още да имам надежда, че общността ще се отправи в правилната посока“, допълва той.

„Всички криптообщности, в това число и тази на Ethereum, трябва да се вслушат в това предупреждение. Трябва да се прави разграничение между стотиците милиарди долари богатство, които се размотават наоколо и това да постигнеш нещо значимо в действителност за обществото“, заявява Бутерин, привеждайки предупреждение на потребител на Twitter за това, че биткойн се превръща в провален проект.

Самият той изглежда не вярва вече, че идеята за общото благо бива следвана и това, че криптовалутите ще доведат до общо благо за обществото е валидно. Доказателство за това, според него е, че в страницата в Reddit, в която се обсъжда всичко около биткойна, има далеч повече публикации, които обсъждат цената му, отколкото, проекти, като този във Венецуела.

Цялата дискусия в профила на Бутерин в Twitter е любопитна и се върти основно около смисъла на криптовалутите и това, което в действителност се случи. Блокчейнът и криптовалутите бяха идея, която трябваше да донесе финансова и лична независимост, да освободи хората от зависимостта на неизбежната „трета страна“, като банки, финансови посредници, държави, за доставянето на ценност и стойност, по един прозрачен и директен начин. Подобно обаче на много добри като намерение идеи, нещо по пътя се обърка. И макар и на хартия да имаме наистина чудесни проекти за използването на идеята, на практика се получи нещо съвсем различно. На криптосцената се появиха държави и централни банки, мошеници от всякакъв род и други спекуланти, а добрите идеи почнаха да бъдат забравяни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

41 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари