Владислав Горанов: Ако нямаше електронни услуги на НАП такава атака нямаше да има

Не използвайте и не разпространявайте изтеклия файл с лични данни, защото така нарушавате закона и ще бъдете преследвани, предупреди министъра

33
3014

След като вчера станахме свидетели на най-голямото изтичане на лични данни в България, посредством хакерска атака към системите на НАП, днес финансовият министър Владислав Горанов даде малко повече яснота  по въпроса пред различни медии.

Според него данните, изтекли от системите на НАП, са само 3% от базите данни на агенцията. Те са откъслечни и на тяхна база не може да се направят сериозни анализи и разкрития.

След анализ от НАП са установили, че на база на изтеклите данни не може да се направи извод за имотното състояние на даден човек, както и за това с какви пари той разполага. Според министъра нито един гражданин не трябва да е притеснен, че може да бъде притискан или манипулиран с тази информация.

Въпреки това си твърдение Владислав Горанов сподели, че някой може да се притеснява, само ако е укрил нещо. Ако не е декларирал нещо пред НАП, това се разбере от изтеклите данни, а след това срещу него се подаде сигнал. Проблем би възникнал и ако, някой има сметки в чужбина, които не е обявил пред съпругата си да речем, заяви министъра в интервю за bTV.

Единственият проблем би бил, ако някой е твърдял, че няма нищо, а го има в изтеклите бази

За министърът е важно, че няма загубена информация, няма манипулирана информация, което би било много по-сериозен проблем за НАП. Изтекли са само данни, които макар и да са били с ограничен достъп, все пак са факти, до които са имали достъп не малко служби и чиновници.

На въпрос дали очаква засегнатите потребители, чиито лични данни фигурират в изтеклите бази, да заведат искове срещу НАП, министърът не даде точен отговор, заявявайки, че регулациите по GDPR и формулировките им в българското законодателство не са съвсем ясни, когато става въпрос за форсмажорни обстоятелства.

Министър Владислав Горанов няколко пъти заяви, че съвременните предизвикателства пред модерните IT системи стават все по-големи, но това не трябва да звучи като оправдание.

Всичко идва от това, че големите системи, които имат за цел да осигуряват и публичен достъп са застрашени. И това е състезание между тези, които искат да се докажат пред своите приятели, такива които искат да създадат провокации и тези, които искат да изградят системите.

НАП разполага с над 114 публични услуги, които гражданите могат да извършват дистанционно, без да посещават офис на агенцията. Със сигурност нямаше да има такава тема, ако е гражданите не можеха да комуникират с НАП по електронен път Всичко това сега е защото не ползваме само хартия – заяви министърът.

Според Владислав Горанов не може да се твърди със сигурност, че авторът на атаката и този, който изпрати мейл с линк до медии вчера е същото лице, което днес разкри повече за себе си, определяйки се като руснак, женен за българка.

Службите в момента работят по посока на установяване на хакера, но също така проверяват дали в агенцията не е имало бездействие, немарливост и дали има отговорни за теча на лични данни. Ако са на лице зловредни действия на хора от приходната администрация, това би намалило много доверието в нея.

Файлът вече свободно се разпространява в мрежата, далеч зад пределите на медиите, до които беше изпратен. Министърът предупреди, че всички български граждани, които използват тази информация и я обявяват публично ще бъдат преследвани от закона, защото тя остава защитена.

Министърът завърши с това, че няма да подаде оставка, защото това би бил лош сигнал към всички, че могат да се постигат оставки с осъществяването на хакерски атаки.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
33 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари