Владислав Горанов: Ако нямаше електронни услуги на НАП такава атака нямаше да има

Не използвайте и не разпространявайте изтеклия файл с лични данни, защото така нарушавате закона и ще бъдете преследвани, предупреди министъра

33
2870

След като вчера станахме свидетели на най-голямото изтичане на лични данни в България, посредством хакерска атака към системите на НАП, днес финансовият министър Владислав Горанов даде малко повече яснота  по въпроса пред различни медии.

Според него данните, изтекли от системите на НАП, са само 3% от базите данни на агенцията. Те са откъслечни и на тяхна база не може да се направят сериозни анализи и разкрития.

След анализ от НАП са установили, че на база на изтеклите данни не може да се направи извод за имотното състояние на даден човек, както и за това с какви пари той разполага. Според министъра нито един гражданин не трябва да е притеснен, че може да бъде притискан или манипулиран с тази информация.

Въпреки това си твърдение Владислав Горанов сподели, че някой може да се притеснява, само ако е укрил нещо. Ако не е декларирал нещо пред НАП, това се разбере от изтеклите данни, а след това срещу него се подаде сигнал. Проблем би възникнал и ако, някой има сметки в чужбина, които не е обявил пред съпругата си да речем, заяви министъра в интервю за bTV.

Единственият проблем би бил, ако някой е твърдял, че няма нищо, а го има в изтеклите бази

За министърът е важно, че няма загубена информация, няма манипулирана информация, което би било много по-сериозен проблем за НАП. Изтекли са само данни, които макар и да са били с ограничен достъп, все пак са факти, до които са имали достъп не малко служби и чиновници.

На въпрос дали очаква засегнатите потребители, чиито лични данни фигурират в изтеклите бази, да заведат искове срещу НАП, министърът не даде точен отговор, заявявайки, че регулациите по GDPR и формулировките им в българското законодателство не са съвсем ясни, когато става въпрос за форсмажорни обстоятелства.

Министър Владислав Горанов няколко пъти заяви, че съвременните предизвикателства пред модерните IT системи стават все по-големи, но това не трябва да звучи като оправдание.

Всичко идва от това, че големите системи, които имат за цел да осигуряват и публичен достъп са застрашени. И това е състезание между тези, които искат да се докажат пред своите приятели, такива които искат да създадат провокации и тези, които искат да изградят системите.

НАП разполага с над 114 публични услуги, които гражданите могат да извършват дистанционно, без да посещават офис на агенцията. Със сигурност нямаше да има такава тема, ако е гражданите не можеха да комуникират с НАП по електронен път Всичко това сега е защото не ползваме само хартия – заяви министърът.

Според Владислав Горанов не може да се твърди със сигурност, че авторът на атаката и този, който изпрати мейл с линк до медии вчера е същото лице, което днес разкри повече за себе си, определяйки се като руснак, женен за българка.

Службите в момента работят по посока на установяване на хакера, но също така проверяват дали в агенцията не е имало бездействие, немарливост и дали има отговорни за теча на лични данни. Ако са на лице зловредни действия на хора от приходната администрация, това би намалило много доверието в нея.

Файлът вече свободно се разпространява в мрежата, далеч зад пределите на медиите, до които беше изпратен. Министърът предупреди, че всички български граждани, които използват тази информация и я обявяват публично ще бъдат преследвани от закона, защото тя остава защитена.

Министърът завърши с това, че няма да подаде оставка, защото това би бил лош сигнал към всички, че могат да се постигат оставки с осъществяването на хакерски атаки.

33
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
24 Коментари
9 Отговори на коментарите
24 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dsaa
dsaa

По тая логика да бяхме стоели в камената ера, я колко проблеми нямаше да имаме… Пълен дебил.

Linux
Linux

Да допълня, мега тъп дебил.

Некъв
Некъв

По тази логика – ако няма автомобили, няма да има катастрофи на пътя. Няма да има и нужда да се асфалтира постоянно.

Сашо
Сашо

@Некъв
Ааааа, бацка….. тия да ги нямаме. А ТОЛ такси, винетки,… къ я мисуиш Ти, тая работа. Хазната празна, ай моуя ти се, сакън да не става… 😁 😁 😁 😁

Ебачев
Ебачев

трябва да се изритат всички селски НЕКОМПЕТЕНТНИ НЕКАДЪРНИЦИ и да се наемат за 20к Евро на месец заплата служители от ЧУЖДИ РАЗВИТИ държави които да дойдат тук и да ни решат проблемите…само че като дойдат трябва първо да изчистят всичката партийно-функционерна калинкова некадърна СГАН, която няма да иска да се маха защото ако не КРАДЕ и не прави ДАЛАВЕРИ ще умре от ГЛАД

Некъв
Некъв

@Ебачев
Не сме измислили ние нито комунизма, нито капитализма. А ти си в делириум, отоври си накрая ракията и си сипи. При теб вече е късно за каквото и да е лечение. Пийни си, че да си дойдеш на себе си.

Ебачев
Ебачев

Слушай какво господин НИКОЙ, не ми говори общи приказки и не ми разтягай локуми, ами КАЖИ с АРГУМЕНТИ какво точно в моя коментар не ти хареса??? С кое не си съгласен, ЗАЩО?

А ракията има кой да ми сипва, не бой се!

И сега не е ракиено време, по скоро IPA или дори нещо по пивко…..

Ебачев
Ебачев

На тази Свинска Мутра от снимката ако му сложите една фуражка и подходяща униформа от 60-те и става досущ ПолитОфицер.

Типична куха лейка със самочувствие на велик човек.

Забележете как едни от най интелигентните и велики хора на 20 век като Мъск и Бил Гейтс са скромни хора, обличат се нормално и ходят пеша. Нормални некомплексирани хора.

А комплексарите с коефициент на интелигентност 40-50 компенсират със скъпи коли, маркови дрехи и часовници.

Управляват ни ДЕБИЛИ и затова стандарта ни на живот е ДЕБИЛЕН.

Коментар
Коментар

Този човек назначен за министър продължава да дрънка абсолютни безсмислици. Такива мекотели некадърни безмозъчни даже достойнство нямат да подадат оставка

Онуфри
Онуфри

Титанична мисъл! Ако го нямаше НАП ептен нямаше да има проблем.

Меди
Меди

Хахаха много яко е това, евала баце

Кольо
Кольо

Не просто гербава калинка, ами напълно аналогова.

d@%
d@%

Добре че беше тоя „бел“ хакер, иначе още да се правят на заспали.

Трол
Трол

A ако не ги събираха тези данни, въобще нямаше да се стигне до тук!

пипи
пипи

И това говедце ни е министЕр!

Дебилиън
Дебилиън

Тъпо дебилно костюмарче.

_nib_
_nib_

Опппа.И тоъ фанА да пише с молив у космУсЪ.

Linux
Linux

Леле ти колко си прост!!! Безгранично тъп левак!