Власос: „Гласовите помощници дават само един отговор и това е ужасна сила“

3
646

Писателят Джеймс Власос разсъждава по какъв начин гласовите виртуални помощници ще променят нашия живот. За изкуствения интелект това е първата стъпка към креативността, а за хората – уникална възможност за взаимодействие с компютрите и информацията без посредници. Но каква ще е ползата от това?

Според Власос, с разпространението на гласовите помощници хората за първи път ще могат да получават достъп до каквато и да било информация без специалните устройства за нейното въвеждане и извеждане, а по естествен начин. Не са необходими клавиатура и мишка, а дори и интерфейс. Просто питате – и ви отговарят.

Мнозина се опасяват, че по този начин хората ще започнат много по-малко да общуват помежду си и дори ще изгубят социалните си навици. Власос счита, че ние така или иначе прекарваме много време със смартфона или пред екрана на компютъра и е добре, ако взаимодействието стане по-естествено.

Но Власос предлага да погледнем на всичко това от по-друг ъгъл. За корпорациите например, гласовите помощници са уникална възможност за пределно ограничаване избора на потребителя.

Идеята е следната. На компютърния екран се показват десетки отговори на зададен въпрос, от които потребителят може да избере най-подходящия. Но гласовият помощник винаги дава само един отговор. Писателят предупреждава, че с подобна власт човечеството досега не се е сблъсквало.

Интересно е, че основателят на Amazon Джеф Безос се фокусира изключително много на гласовото взаимодействие. Върху Alexa в неговата компания работят около 10 000 специалисти.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Геуе
Геуе

Някой може ли да помогне с разяснения

Идeятa e cлeднaтa. Ha ĸoмпютъpния eĸpaн ce пoĸaзвaт дeceтĸи oтгoвopи нa зaдaдeн въпpoc, oт ĸoитo пoтpeбитeлят мoжe дa избepe нaй-пoдxoдящия. Ho глacoвият пoмoщниĸ винaги дaвa caмo eдин oтгoвop

Атанас
Атанас

Ако сега търсиш в google „какъв е Бойко Борисов“, ще ти върне разни резултати – „мафиот“, премиер, „пожарникар“, „футболист“ и т.н. А асистента ще ти отговори само с една дума (да приемем, най-често използваната с това име в изречение), да речем „премиер“. Огромната власт е в това, кой задава критерия, защото отговора създава определени представи в слушателя, които са непълни, няма алтернативи, не се изисква да мисли, а просто вярва на Алекса, че това което казва е единствената „истина“. Така за няколко години населението може да затъпее неимоверно.

Геуе
Геуе

Наско, благодаря ти за изчерпателния отгово. Не бях се замислил над това.
Меко казано, звучи ужасно.
Връща ме към филмчето „Уоли”.