Властите в САЩ използват противоречивия ИИ Clearview AI за идентифициране на нападателите в Капитолия

0
638

Изпълнителният директор на Clearview AI казва, че използването на технологията за лицево разпознаване на неговата компания сред органите на реда в САЩ се е увеличило с 26 процента на ден, след като тълпа от прокламиращи Тръмп бунтовници нападнаха Капитолия в САЩ. За първи път това беше съобщено от Ню Йорк Таймс, а Хоан Тон-Това потвърди пред The Verge, че се наблюдава рязко увеличение на употребата на Clreaview на 7 януари, в сравнение с обичайния обем на заявки в делничните дни.

Атаката на 6 януари беше излъчена на живо по всички новинарски канали в САЩ и беше заснета в стотици изображения и потоци на живо, които показваха лицата на бунтовниците, щурмуващи сградата на Капитолия. ФБР и други агенции поискаха обществена помощ за идентифициране на участниците в действията. Според Таймс полицейското управление на Маями използва Clearview, за да идентифицира някои от бунтовниците, търсейки съвпадения от снимките, на които се виждат техните лица, с предоставените им бази данни от полицията и съвместната работна група на ФБР. От The Wall Street Journal също съобщават, че полицейското управление в Алабама също използва Clearview за идентифицирането на лица в изображения от бунта и изпраща информация до ФБР.

За разлика от други функции за разпознаване на лица, използвани от властите, които използват изображения като снимки на шофьорска книжка и лични документи, базата данни на Clearview с около 3 милиарда изображения е събрана от снимки на потребителите в социалните мрежи и други уебсайтове, които дори не подозират, че техните фотографии са част от базата данни на някой изкуствен интелект, както беше разкрито в разследване на Times от миналата година. В допълнение към пораждането на сериозни опасения относно неприкосновеността на личния живот, практиката са изземане на изображения от социалните медии нарушава правилата на платформите, а технологичните компании изпращат многобройни искания за прекратяване на тази практика, както и за прекратяване на използването на Clearview в разследването, тъй като редица разкрития от изминалата година показват, че изкуствения интелект далеч не може да предложи обещана от компанията зад него надеждност и точност, като в някои случаи дори има съмнения за расова предубеденост и погрешно идентифициране на заподозрени, на база на грешки, допуснати при предишни използвания на инструмента от полицията в САЩ.

През месец май 2020 г., компанията зад Clearview съобщи, че ще спре да продава технологията си на частни компании и вместо това ще я предоставя за използване само от органите на реда. Около 2400 правоохранителни агенции в САЩ използват софтуера Clearview, според информация от компанията.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари