Властите на Мюнхен ще раздават дискове с Linux на гражданите, ползващи Windows XP

20
11

Градският съвет на Мюнхен планира да раздаде на своите жители дискове с Lubuntu дистрибуции, които да послужат като „замяна на Windows XP“ – 11 годишната операционна система на Microsoft, поддръжката на която се прекратява през месец април 2014 година.

Целта на тази инициатива е предотвратяване на „електронните отпадъци“, които се получават от вече ненужните компютри, неизпълняващи системните изисквания на новите операционни системи Windows 7 и Windows 8, но които могат добре да работят под управлението на алтернативна операционна система. Пресметнато е, че около 20 милиона немски потребители продължават да работят с Windows XP.

По предложение на Градския съвет, което е вече предварително прието, 2000 диска с Lubuntu ще бъдат раздадени по време на специални мероприятия, които ще бъдат проведени в началото на следващата година. На тези мероприятия ще бъдат обсъждани варианти на действие след изтичането на поддръжката за тази ОС и ще бъде предлагано като алтернатива „проверено и надеждно“ Linux-решение за тези, които не желаят да закупуват нов компютър.

Изборът е паднал върху Lubuntu, понеже чиновниците са счели, че интерфейсът на тази дистрибуция доста прилича на Windows XP и няма да са необходими специални умения и навици от потребителите. От друга страна, системните изисквания за Lubuntu са много по-ниски, в сравнение с другите Linux-дистрибуции, като пълноценна работа е възможна и при 256 MB оперативна памет.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
20 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Agentpat™cybercoprvpsmaragdusbisermi Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat™
Agentpat™

Фенско-немски линуксчийски изпълнения. Сякаш немците са толкова вързани, че не могат с няколко клика на мишката да си изтеглят гореописаното дистро. Но не, трябва да е показно, да се види аджеба, че вече дъртото отроче на Майкрософт не става за нищо и колко Линукс e, по по най.

cybercop
cybercop

Lubuntu 13.04, което на лаптопа ми зарежда за пет секунди и изключва за две няма как да се сравнява със система от 2002г. Нито по бързодействие, нито по производителност, нито по икономичност. Новото си е ново, а при Linux, новостите са гарантирани.

Agentpat™
Agentpat™

Аз не споря за това! Дано за 10 години все пак да има няколко дистра, които да са по-бързи, икономични и т.н. от динозавъра ХР. Мисълта ми беше, че всичко се прави показно и нарочно по този начин, за да се подчертае превъзходството.
На мен цялата работа ми прилича вече, на умряло куче нож да вадиш, но нейсе де. Щом Линукс се сравнява с овехтялото отдавна ХР, явно има защо.

rvp
rvp

а камион с документация ще раздават ли ?

smaragdus
smaragdus

Линукс-дистрибуциите, които съм тествал, са много по-добри от Windows, но проблемът е, че за Линукс почти няма читав софтуер.

cybercop
cybercop

Не се прави заради реклама на Linux. Свободните ОС са заклет враг на общественият сектор, защото не могат да се прибират парички от комисионни. 10% от 0 евро = 0 евро. В случая, вероятно става въпрос за кражба на парички по кампанията. Калкулирали са разходи, примерно от 2 евро на диск, при цена на едро от 10 цента за брой. В развитите държави се краде повече от България, но там баницата е по- голяма и не се усеща толкова. А относно сравнението – аз съм ползвал и двете ОС и знам защо ползвам в момента Linux, както вкъщи, така и… Виж още »

cybercop
cybercop

Има много качествен софтуер. Ако имаш конкретни нужди, можеш да пуснеш тема, вместо да се оплакваш. Историите, че няма фотошоп за изрязване на снимки съм ги чувал стотици пъти. Истината е, че има дори фотошоп, но е платен. А, ползването на този скъп продукт за изрязване на снимки е просто смешно.

smaragdus
smaragdus

Не се оплаквам, а споделям мнението си. Имал съм Ubuntu, но го разкарах заради липса на добър видео драйвър. Сега мисля да инсталирам Linux Mint със Cinnamon. При Windows за мен единственото хубаво е наличието на огромно разнообразие от софтуер, докато при Linux не е така- примерно FileZilla е без алтернатива за Linux, докато при Windows мога да избирам измежду поне 7-8 добри FTP клиента. За Linux няма добър download manager. Ако не харесваш примерно VLC, Banshee, Amarok, нямаш с какво да ги замениш. Това е разбираемо, тъй като Linux е млад, ползва се от много по-малко потребители и има… Виж още »

bisermi
bisermi

Аз от доста години съм на Линукс точно заради по добре работещия софтуер

Petko Samardjiev
Petko Samardjiev

Под Линукс имаш алтернатива на посочения от теб FTP клиент, има и още много други, които са адски добри. Като сравнение между Windows и Linux, кой каквото му харесва. Аз администрирам и 2-те операционни системи от доста години. Linux е за хора, които искат контрол над нещата (например да пипнат kernel-а, и тем подобни) Windows е за хора, които просто искат да си свършат работа и до там. Истината е там, че един път ако подкараш Линукс читаво на някоя машина, тогава всичко от което имаш нужда е в твоите ръце, при това безплатно и open source