Слънцето ще навлезе в една от най-ниските си точки, а това ще доведе до глобален спад в температурите, предупреждава космическата агенция NASA. Така напук на цялата истерия около глобалното затопляне и опитите за прокарване на най-различни политически и икономически интереси около нея, за Земята всъщност се задават студени години.

Заради ниската слънчева активност нашата атмосфера губи топлината си. Ако тенденцията се запази, горните слоеве на земната атмосфера биха могли да станат рекордно студени, което ще доведе до невиждан студ на Земята.

Тези данни бяха оповестени от апарата SABER, разположен на сателит на NASA, който следи емисиите на въглероден диоксид (CO2) и азотен оксид (NO) – две субстанции, които играят ключова роля в енергийния баланс на въздуха от 100 на 300 км над повърхността на нашата планета.

Новите изследвания показват, че най-високите слоеве на Земята вече отчитат голямо изстудяване. Въпрос на време е т.нар. Термосферен климатичен индекс да отчете нов рекорд за студ. Скоро той ще бъде добавен на сайта Spaceweather.com, където ще може да го следите в реално време.

„Атмосферата винаги се охлажда при соларния минимум. Това е един от най-важните начини, по който слънчевият цикъл засяга планетата ни“, обясняват експертите.

Смята се че последният „дълбок соларен минимум” е започнал през 1645 г. и е продължил до 1715 г. Период известен като „Малката ледникова епоха”. Тогава средните температури на повърхността на планетата спаднали с около 1,3 градуса по Целзий, което довло до по-кратки пролет и лято, намаляване на реколтите и недостиг на храна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари