Внезапно нарасналата популярност на аудиокасетите предизвика дефицит на материалите за тяхното производство

23
4948

Тази година легендарните плеъри Walkman навършиха 40 години и едновременно с това на пазара излезе първият в света Bluetooth касетен плеър. Но големият американски производител на аудиокасети National Audio Company (NAC) внезапно обяви, че тези ретро аудиокасети могат да изчезнат. Причината е, че не достигат материалите за тяхното производство.

Към днешен ден NAC е най-големият производител на аудиокасети в САЩ. През последните няколко години компанията показа най-добрата печалба, считано от 1969 година. В официалните писма до своите клиенти организацията съобщи, че поради световния дефицит на гама-желязо, тя не може да спази своя стандартен 30-дневен срок за изпълнение на поръчките. Сега на компанията се налага непрекъснато да чака доставките на този компонент за производство на лентите на аудиокасетите.

Engadget допълва, че през последните години популярността на аудиокасетите съвсем неочаквано започна да нараства. През 2016 година продажбите на аудиокасети са нараснали със 74%. През 2018 година ръстът се е увеличил с още 23% и в крайна сметка през 2016 година са продадени общо 219 000 аудиокасети, докато през 2015 година са продадени 74 00 бройки.

Въпреки новия ръст на популярността на аудиокасетите, в света има само една фабрика за преработване и производство на гама-желязо – компонентът, без който не може да се направи стандартната лента за касетите. Поради дефицита на материали заводът от една година е в реконструкция, а NAC все още очаква от него доставката на 50 тона предварително поръчан материал.

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
16 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Глупости

действително са глупости
действително са глупости

Някой може ли да си представи съвременен тийн с раница на гърба, а в нея – сто касети по 90 минути с общо тегло 10 кила? И като иска да чуе нещо – изсипва касетите от торбата, намира нужната след няколко минути ровене, 10 минути превърта напред-назад, докато намери търсената песен и накрая я пуска? Вместо да си извади телефона, да напише първите 4-5 букви от името на песента и да я пусне веднага с поне пет пъти по-добро качество…

Да бе да
Да бе да

Stranger Things и филтрите в Тик Ток и Инстаграм са причина младите подрастващи да си купуват стари ролкови касети. VHS видеокасети, someone?

_nib_
_nib_

Я?Верно ли?Продавам касети-300броя.

Даниел
Даниел

Това е….. човечеството деградира, новите технологии не са по възможностите на много хора явно. Ужас, плаша се …….не е истина просто..’)

_nib_
_nib_

Що бе братче.Я съм ги дигитализирал…и ми пълнят секцията просто.За видеокасетите-дигитализирах ги и ги изхвърлих-200 броя.На ся и тях можеше да продам.Старото се връща.Виж винила.Има грамофони….да ти падне шапката от цени.

Даниел
Даниел

Така е, прав си за винила, спор няма по въпроса. Аз изхвърлих над 1400 касети, оставих ги до контейнера. Мястото дето ми заемаха го уползтворих за по-полезни неща. Аз съм силно привързан към новите технологии, няма какво да ме върне към нещо старо. Сега има всичко на дигитални формати, качествено, компактно, сигурно….Имам два дека Техникс, дето само прах юи събират..:)

Капитализъм
Капитализъм

Следващото ще са книгите.

Ней
Ней

Ами остави си и дековете до контейнера, нали си по новите технологии… В цял свят винтидж манията се разраства само в нашата бананова държава гледат да си купят нова Дачия, или дънки от пазара…

Даниел
Даниел

Не, по-скоро ще фи хари а на някой ценител, дето ще им намери място.

Каква полза от стари бракми?
Каква полза от стари бракми?

И аз минах по тоя път. Купих си усилвател Denon от ’93-та – уж „ерата на аналоговия звук“. Точно след 4 месеца престана да свири и започна да се загрява до над 90°. Изхвърлих го, преди да е направил пожар в къщи и си купих NAD C370 – по-нов (от 2003-та) и доста по-скъп. Два месеца свири и започна да се чува бръмчене с честота 50 Hz. А сервиз, който да се наеме с поправката му – няма. Метнах го през балкона, отказах се да се занимавам с амортизирани антики и си взех нов китайски усилвател BT-298A от AliExpress за… Виж още »

Александър
Александър

Разбират ли свине от кладенчова вода..? Как мислиш, това плаши повече хора, забелязал съм го. Като упарени се дърпат от новите неща, едно си баба знае, едно си баб бае, за друго не ще и да чуе.
Особено за електронните книги, като почнат да ми философстват, как не било същото. Как го нямало мирса на хартия и мастило….лошо ми става. Но…това е диагноза, аз също имам няколко ГБ книги на четеца си, както и на други носители, включително и на клауда. Като ми се чете влизам избирам си и си чета….

Капитализъм
Капитализъм

По-скоро винтидж технологиите стават с антикварна стойност и цената им нараства. Днекса гледах ревю Apple G3 от ‘98, цената му е 1299 долара.

dedal
dedal

За какви възможности говориш.
Имам 3 компютъра, сървър, 2 таблета, 3 телефона и 3 умни телевизора, умен бойлер, умно парно и се убих да търся касетофон. Просто исках децата да видят, а и си е носталгия както и плочите.

Шишо
Шишо

Така е! В русия и всички изостанали страни където е стъпил руския ботуш, поради недостиг на средства, техническите новости от преди 20 години дори са вече недостъпни. А за да живеят нормално и да берат плодовете на цивилизацията им трябва само едно нещо: да бягат от русия и нейните пипала.

приятел
приятел

на каква цина

Agentpat™
Agentpat™

Я, виж ти! „Мъртвецът“ взе, че възкръсна! Голям майтап!

Шишо
Шишо

Мъртвецът, който любимата ти русия не успя да произведе!

vvv
vvv

Носталгия по старото, хората не харесват промяната.

Чип за зеле
Чип за зеле

Какво лошо има в носталгията? Днес хората са свикнали да имат всичко, но едно време не беше така. Когато се пробуди интересът ми към музиката, един касетен дек и усилвател струваха цяло състояние и можеха да се купят само с долари в Кореком. Ако знаете само колко пъти съм ходил там да гледам и мечтая… После социализмът си отиде и по магазините вече имаше всякяква техника, но тогава бях беден студент. Купих си дек и CD плейър втора ръка, а усилвател и колони си направих сам. Радвах им се като дете. Не мисля, че младите хора в днешно време когато… Виж още »

от ЕГН-то е, колега :)
от ЕГН-то е, колега :)

И аз си спомням с носталгия за времето, когато дядо ми впрягаше магарето в каручката и ме качваше да ходим в гората за дърва или да коси трева за сено. Но сега не бих слязъл от Е-класата и да се кача на каручка 😉 Няма да забравя и първия си личен компютър, който сам сглобих в една касета от бира като студент, защото не разполагах с кутия – процесор 80286, с копроцесор 80287, видео VGA с 256 цвята и 5 МБ хард… Но като се замисля, носталгията не е по старите чаркове, а по отминалата ми младост… Сегашните тийнове след… Виж още »

Фена
Фена

Беше през далечната 1996 година, когато си купих първия CD-плеър – Technics SL-PG370A…… След като чух звука, окончателно забравих за касетките и плочите, а дека Fisher-директно в кофата за боклук……

(*)
(*)

Тази гадост касетите не ща да я виждам никога вече!