Водата в океаните се покачва по-бързо, отколкото сме очаквали

21
4299

Нивото на водата в океаните и моретата се покачва по-бързо дори от оценките на най-песимистичните учени.

Прилив

Лоши новини за около 40 процента от човечеството, живеещо в близост до брегова ивица: Проучване показва, че морското равнище се покачва по-бързо, отколкото прогнозират дори най-песимистичните модели на климатичните промени.

Учени от университета в Копенхаген и норвежкия Център за изследване на климата в Бьеркнес излязоха с нов начин за измерване на чувствителността на морското равнище към повишаване на температурата, който публикуваха във вторник в списание Ocean Science. И гледайки напред, те прогнозираха, че нивото на водата ще се повиши много повече, отколкото експертите са очаквали, добавяйки още по-голямо чувство за спешност към борбата с изменението на климата.

Над нормата

Ако искаме да останем в крак със съществуващите климатични модели и прогнози, световната икономика ще трябва да намали въглеродните емисии с допълнителни 200 милиарда метрични тона – което струва приблизително пет години – извън това, което експертите вече бяха отчели, за да се осъществят климатични цели през следващия век, съобщава съавторът и геофизикът от Копенхаген – Аслак Гринстед пред Bloomberg.

„Това означава, че въглеродния ни бюджет е още по-изчерпан“, казва Гринстед.

Новото проучване показва, че морското равнище може да се повиши с половин метър до края на века, ако температурите се повишат само с половин градус по Целзий.

При два градуса по Целзий – нивото на затопляне, което е вероятно в този момент – моретата могат да се покачат с цял метър.

„Сценариите, които виждаме пред нас сега по отношение на повишаването на морското равнище, са твърде консервативни – морето изглежда, следвайки нашия метод, се издига повече от това, което се очаква от изчисленията с настоящите модели“, казва Гринстед пред Bloomberg.

Това в действителност очертава като още по-чувствителен проблема за климатичните промени и засилва спешността от преосмисляне на методите за производство и потребление. Оказва се, че дори редуцирането на нивата на въглеродните емисии по времето на пандемията, не е достатъчно, за да ограничи процесите на климатичните промени дотолкова, че да се впишат в дори в най-негативните сценарии, които учените са предвиждали.

1.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари