Поради заплахи от кибератаки корабостроителната промишленост се връща към навигационните технологии от времената на Втората световна война.

Рискът от кибератаки срещу сателитните системи за навигация на морските съдове принуждават водещите държави да се върнат в историята и да започнат изграждането на резервни системи, базирани на радиотехнологии, използвани във времената на Втората световна война.

Reuters уточнява, че сега морските съдове използват системата за глобално позициониране GPS (Global Positioning System) и други подобни технологии, при които се използва изпращане и получаване на спътникови сигнали. Експертите считат, че тези системи са особено много уязвими към хакерски атаки.

Около 90% от световната търговия се осъществява чрез морски транспорт, при който за разлика от самолетите, няма резервна навигационна система и ако техният GPS престане да работи са напълно възможни катастрофи.

Южна Корея започна разработването на алтернативна система, използваща наземна навигационна техника, известна като eLoran и е наследник на технологията Loran, използвана във времената на Втората световна война. Новата eLoran се счита за надежден начин за защита на националната безопасност, но за нейното изграждане са необходими значителни инвестиции.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари