Водещи IT компании застават зад Kubernetes

0
23


Някои от най-големите имена в IT индустрията обявиха тази седмица подкрепата си за развитието на софтуерната система за контейнеризация с открит код на Google Kubernetes.

Компании, като CoreOS, Docker, IBM, Microsoft, Mesosphere, Red Hat и SaltStack заявиха в края на тази седмица, че ще помагат на Google за разработката на софтуера, който позволява на специалистите да използват „контейнери“ вместо виртуални машини в работата си.

„Новината е доста притесняваща за компания като VMware“, коментира Майк Уитли от Silicon Angle, които съобщават за споменатото обединение, „тъй като свят доминиран от контейнеризацията е свят, в който VMware губят много пари“. 

Контейнеризацията позволява приложенията да бъдат „пакетирани“ в отделни, обезопасени „пясъчни кутии“, които са отделени една от друга, споделяйки една и съща операционна система.

Едно от преимуществата на контейнеризацията, напомнят от изданието, се състои в това, че тя използва значително по-малко компютърни ресурси, отколкото виртуалните машини, повишавайки по този начин и ефективността на извършваната работа, като обаче един от минусите на този метод е, че е по-малко безопасна – ако защитата на хостващата система бъде компрометирана, всеки „контейнер“ бива изложен на риск – за разлика от класическите виртуални машини, при коио всяко приложение може да извършва действията си на различна операционна система.

Проектът на Google Kubernetes беше пуснат миналия месец в качеството му на инструмент, целящ да подпомогне управлението на Линукс контейнерите Docker в облака, и изглежда така нужната помощ за проекта вече е в ход. CoreOS заявиха поддръжката на Kubernetes в следващото издание на операционната си система, IBM ще допринесе с добавянето на код към Kubernetes и Docker, Microsoft подсигурява подкрепата за интегрирането на Kubernetes в Azure, като същото ще направят и Red Hat със своите продукти.

„Виртуализацията започва вече да губи смисъла си“, заявява в интервю за NewYork Times Флориан Лайберт съ-основател и изпълнителен директор на Mesosphere, компания оперираща в сферата на управлението на софтуерни контейнери (сред клиентите на компанията личат имена, като това на Twitter и Airbnb) . „Контейнеризацията днес е начина за извършването на изчисления в големи размери“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари