fbpx
-0.5 C
София

Водещото IT училище Codecool планира кампус в България, където всеки 6-и човек работи в ИКТ сектора

Наскоро училището получи инвестиционен капитал от 7 млн. евро

Най-четени

Codecool, едно от най-добрите училища по програмиране и център за IT таланти в региона на ЦИЕ, планира разширяване на дейността си в България. Наскоро училището получи инвестиционен капитал от 7 млн. евро (13,69 млн. лв.) и обмисля по-нататъшна експанзия и разработване на продукти в района с подкрепата на новия си партньор Integral Venture Partners и едни от първите си инвеститори Lead Ventures и PortfoLion Capital Partners. До края на 2021 г. училището по програмиране, което направи революция в обучението на IT експерти чрез своите 3 до 12-месечни курсове, планира да отвори нов кампус и в България.

Предизвикателствата, породени от недостига на работна ръка в IT сектора, се очаква да продължат и през следващите години

Традиционно IT специалистите са сред най-търсените кадри на българския пазар на труда, като всеки 6-и българин работи в областта на ИКТ, според данни на Евростат. От друга страна, данни на Европейската комисия показват, че през 2020 г. в ЕС е имало около 825 000 свободни позиции в сектора на инфокомуникациите. Повече от половината (58%) от предприятията в сектора твърдят, че е предизвикателство за тях да намерят IT специалисти с правилните умения. Недостигът на работна ръка в технологичната индустрия може да застраши конкурентоспособността на бизнеса, а оттам и цялостното икономическо развитие. Това важи особено за българския пазар, тъй като страната се класира на трето място през 2019 г. в ЕС по принос на ИКТ сектора към БВП (7,6% през 2019 г.), според данни на Евростат.

Решението на този проблем е да се подобрят и развиват алтернативни програми за IT обучение, различни от традиционните университетски курсове

Възможностите, идващи от нарастващото търсене на нови форми на образование, вече бяха забелязани и от инвеститорите. Въз основа на анализ на Dealroom, през 2020 г. новите капиталови инвестиции в образователна технология (EdTech) са се увеличили с 94% през 2020 г., достигайки 13 млрд. щатски долара.

Цели до 2025 г.: над 10 кампуса, хиляди завършили годишно и десетки корпоративни програми за обучение

Codecool – основана от унгарски бизнесмени през 2014 г. – завърши успешно третия си инвестиционен кръг със споразумението си за 7 млн. евро, сключено с Integral Venture Partners и с финансова консултантска подкрепа от Clairfield. С набрания до момента капитал от 12,5 млн. евро Codecool се доближава по инвестиции до други водещи европейски играчи на пазара на IT образованието (Ironhack: 22 млн. евро, Le Wagon: 16 млн евро). В момента училището по програмиране управлява кампуси, разположени в Унгария, Румъния и Полша, а над 1000 от неговите възпитаници работят в сферата на технологиите в цяла Европа.

В същото време Codecool непрекъснато разширява обхвата на своите актуални курсове. В допълнение към цялостния си курс с гаранция за работа към портфолиото на училището миналата година бяха добавени специализирани 3 до 4-месечни онлайн IT курсове. В съответствие с изискванията на пазара на труда Codecool разработва и допълнителни програми за обучение. Очаква се планираният брой завършили училището по програмиране през 2025 г. да се увеличи до хиляди на годишна база.

Международен принос за развитието на дигитални умения

През есента на 2020 г. Codecool (като един от основателите на Европейския алианс за софтуерни умения) заедно с водещи корпорации като Amazon Web Services и Adecco започнаха разработването на нова стратегия и учебна програма за умения за разработване на софтуер на ниво ЕС. Чрез Алианса опитът на училището в областта на обучението на разработчици на софтуер ще допринесе не само за тренинга на IT специалисти в региона, но и на целия континент.

Миналата година постиженията на Codecool бяха признати и от един от водещите IT форуми: базираният в Амстердам The Next Web нареди Codecool сред 20-те най-вълнуващи европейски компании в своята класация Tech5, състояща се от най-обещаващите бързо развиващи се компании.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини