В седмицата, в която се чества „световния ден на бекъпа“ дойде новината, че един от най-големите доставчици на решения за бекъп и защитено архивиране е компрометирал данните на над 135 милиона свои потребители, като е оставил незащитена своя база данни онлайн

Специалисти от vpnMentor откриват в края на миналата година, че компанията за онлайн бекъп услуги е изложила в открит вид значителен по обем масив, свързан с информация на клиентите им. vpnMentor уведомява SOS Online Backup на 10.12.2019, но писмото им остава без отговор, както и седем дни по-късно. Все пак изглежда, че SOS Online Backup реагират на доклада им – два дни по-късно.

Базата данни съдържа над 135 милиона записа. Тук се включвала структурни, реферантни, описателни и административни метаданни, засягащи много аспекти от облачните структури на SOS Online Backup, заедно с имена, телефонни номера, имейл адреси, потребителски имена и вътрешна информация за корпоративни клиенти на компанията. „Чрез излагането на толкова много метаданни и личната информация на своите потребители, SOS Online Backup е поставила в риск, както себе си, така и своите клиенти, на широк спектър от потенциални атаки и опити за измама. Тази база данни би била истинска златна мина за киберпрестъпници“, коментират от vpnMentor.

Освен загуба на репутация и пазарен дял, компанията може да бъде застигната от регулаторите на лични данни и да им потърсена отговорност в съда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари