Водни пари и може би дъжд: откриха следи от вода на далечна екзопланета

4
911

Астрономите откриха водни пари в атмосферата на екзопланетата K2-18b в съзвездието Лъв. Това е единствената планета извън Слънчевата система, на която има вода и подходяща температура за развитието на живот.

Откритието бе публикувано в списание Nature Astronomy и това е първата открита от учените планета, обикаляща около звезда в зоната на обитаемост – тоест, на разстояние, на което водата може да бъде в течен вид. Напълно е възможно на тази планета да има облаци и да вали дъжд.

Екзопланетата K2-18b не се счита за втора Земя, понеже е осем пъти по-масивна и 2,25 пъти по-голяма от нашата планета. Тя се върти около относително студеното червено джудже K2-18, което е на разстояние 110 светлинни години от Земята. Но условията на нея са идеални за развитието на най-разнообразен местен живот.

Планетата K2-18b бе открита през 2015 година с помощта на космическия телескоп Кеплер, който сега се намира на разстояние 100 милиона километра от Земята. През следващите две години екзопланетата бе активно наблюдавана чрез телескопа Хъбъл, който даде възможност за подробно изучаване на атмосферата на планетата и химическите вещества около нея. Получените данни бяха подробно анализирани и сега вече със сигурност е известно, че в атмосферата на K2-18b има вода. Откритието бе потвърдено от два независими научни екипа.

Следващата стъпка е да разберем по-подробно как изглежда K2-18b и какво още има в нейната атмосфера. Тази информация се очаква да получим, когато в космоса бъде изведен мощния телескоп Джеймс Уеб. Това е цяла космическа обсерватория и нейното изстрелване е планирано за 2021 година.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
жик-так
жик-так

хах викам си кви са тези „водни парИ“, после прочетох и останалата част…

Стоян М.
Стоян М.

Ха,ха ….да я „видим“ от растояние 110 св. години….няма как. С тоя спектрален анализ – взеха много да си вярват нещо. До сега никой не е бил на друга (далечна) звезда ,че да потвърди релевантноста на му. Има различни физ. закони за микро и макро света и никой не е намерил „свързващото звено“ м/у тях . Така ,че по-полека с „научните“ твърдения. Те имат навика да бъдат оборвани на всеки няколко деситилетия.

Типичен Байганьоид
Типичен Байганьоид

Ти си чист експерт уа, де работиш?

Типичен Байганьоид
Типичен Байганьоид

Да пуснат малко на Пйерник, уа.