fbpx
2.7 C
София

Водолази откриха Енигма, потопена от Германия през 1945 г. в Балтийско море

Най-четени

След 75 години под вълните на Балтийски море, водолази успяха да открият и извадят Енигмата (Enigma) – кодиращата машина, използвана от нацистите по време на Втората световна война. Днес тя изглежда като лазаня или изгорял стар електронен апарат. Водолазите, които са открили Енигмата, казват, че всъщност са търсели изхвърлени риболовни мрежи. Машината е подарена на Археологическия музей Schloss Gottorf в Германия.

Подводният археолог Флориан Хубер първоначално си помисля, че водолазите са открили пишеща машина, както казва той пред Ройтерс. Смята се, че екипажите на 50 германски подводни лодки са унищожили своите машини Enigma и са ги потопили в Балтийско море през месец май 1945 г., малко преди Германия да обяви безусловната си капитулация.

 

„Подозираме, че тази Енигма, която открихме сега, е изхвърлена в Балтийско море именно през 1945 г.“, казва Хюбер пред Ройтерс.

Както е показано във видеото от CNET, машините Enigma са използвани от германските военни сили за криптиране на комуникациите, като от много учени и изследователи се смятат за едни от първите електронни машини за шифроване на данните. Машината разполага с 26 възможности за определяне на криптирането, което е на база на алтернативна буква, която се заменя в стандартно въведения оригинален текст за препращане. Машината е снабдена с механизъм, който добавя допълнителна сигурност на защитеността като заменя определени букви с буквата, избрана от оператора, по време на криптирането.

Водолазите са работили по проект на природозащитната група World Wide Fund for Nature (Световен фонд за дивата природа в САЩ и Канада), известна още като WWF. Целта на операцията е била да се отстранят изоставени риболовни мрежи, които представляват опасност за морските обитатели. WWF и германския музей, на който е било дарено откритието, не са отговорили на искането за допълнителен коментар, отправено им от редакцията на портала CNET. Към момента няма и информация дали Енигмата ще бъде изложена в музея като експонат или първоначално ще бъде изпратена за изследователски цели.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини