Водородните модули на Toyota могат да захранват камиони, кораби и влакове

1
2857

Японският автомобилен  производител Toyota Motor Corporation представи серия от различни водородни модули за транспортни средства от произволен тип. Компанията анонсира нова технология, с помощта на която водородните горивни елементи образуват компактни модули, които могат да се използват както отделно, така и като обединени в масивни блокове, генериращи енергия без каквото и да било изхвърляне на въглероден диоксид. Toyota няма да се ограничава само със собствените проекти и от това лято възнамерява да доставя водородните модули на всички транспортни компании.

Новата технология на Toyota се базира на на решенията от водородния автомобил Toyota Mirai, които към днешен ден са значително усъвършенствани. Японската компания предлага четири различни модела – два с хоризонтално и два с вертикално разположение. Габаритните размери на вертикалния модул са 890×630×690 мм при тегло 250 кг, а на хоризонталния – 1270×630×410 мм и тегло 240 кг. Предлагат се по две версии на всеки модул с изходна мощност 60 и 80 KW. Според изискванията на клиента изходното напрежение може да бъде от 400 до 750 V.

Модулната конструкция дава възможност на партньорите на Toyota да се откажат от твърде скъпия процес на проектиране и производство на собствени водородни системи. Компанията предлага голямо разнообразие за своите клиенти, като новата технология съвсем лесно се интегрира в леките автомобили, камионите, морските съдове и влаковете. Toyota подчертава, че новата водородна платформа работи при всякакви условия – много ниска и много висока температура и не се влияе от атмосферното налягане.

4.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари