Военна фотографска техника прави реални 3D карти за минути

1
836

Въздушните изображения са често срещано предимство във военните структури, но 3D картите могат да бъдат трудни за събиране и създаване в кратки срокове и без специализирана техника. Тази нова фотограметрична техника от Инженерния корпус на армията обаче може да направи точни 3D карти от обикновени въздушни кадри, без значение от типа заснемаща техника, с която изображенията биват създавани, само за минути.

Фотограметрията е процес на сравняване на множество снимки от едно и също място или предмет, с цел получаване на 3D модел (карта) на въпросният обект. Това е добре известен метод, но в някои случаи все още още не се възползваме от пълните му възможности – необходимо е да се използват реални човешки лица, за да се определи кои садри от видеото трябва да бъдат използвани за постигане на най-добри резултати, като с напредването и увеличаването на броя приложения, в които техниката намира употреба, тя същевременно ще се усъвършенства, а в някакъв момент към нея може да бъде приложено и машинното обучение.

Рики Масаро от армейската лаборатория за геопространствени изследвания във Вирджиния смекчи този проблем и създаде високоефективен фотограметричен метод, който може да превърне въздушните изображения в точни 3D повърхностни карти в почти реално време, без необходимост от реален човешки надзор, което от своя страна може да доведе до истинска революция в способите на картографирането и създаването на детайлни образи и справочни графики на обекти, места и дори цели територии.

Реалните тестове

Системата беше тестване от 101-вия въздушен самолет, който прелетя с дрон над Форт Кембъл в Кентъки и картографира макет на града, използван за тренировъчни упражнения. Той също бе разположен в Ирак за небойни цели. Така че това не е поредната разработка на скучаещи учени, която ще заседне из лавиците на някоя лаборатория – това е реално ефективна техника и изследванията за нея се публикуват сега, защото в момента тече законовата процедура по подаване на искане за патент и армията води нужните преговори с правителството за комерсиализиране на системата.

„Независимо дали е за войници или фермери, тази техника доставя бързо използваеми реални ползи. Ще се радвам да помогна на компаниите да научат как могат да използват ролята на д-р Масаро в разработването на собствените си продукти и приложения. Много компании казват, че могат да променят света, но ние имаме възможността реално да го направим“, казва Куинтън Кинг, мениджър в TechLink, организация за трансфер на търговски технологии на Министерството на отбраната.

Фотограметрията в реално време не би заменила lidar или наземни системи за картографиране, а действа в колаборация с тях. Възможността да произвежда точни триизмерни изображения на обекти, без да се налага да бъдат изпращани тонове информация до централизирани сървъри, го прави адаптивен към наистина много области.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pix3l
pix3l

Кой е тоя 101-ви самолет, дето прелетял с дрон над Форт Кембъл и доставил бързо използваеми реални ползи?