Руските военни считат Windows за твърде уязвима операционна система, а военното ведомство започва нейната замяна с Astra Linux. Уеб-порталът на вестник „Известия“ отбеляза, че новата операционна система ще се инсталира и в мобилните устройства на служителите в Министерството на отбраната.

Да се проникне в тази операционна система без външна физическа намеса е на практика невъзможно“ – казаха руските военни експерти. Полковник Виктор Мураховски, главен редактор на списанието „Арсеналът на отечеството“ каза, че Windows не се използва в бойните системи, но активно се използва във външните структури.

Astra вече е сертифицирана от повечето наши държавни органи и се използва от техните служители. Сега този преход ще направи и Министерството на отбраната“ – каза полковник Мураховски.

Отбелязва се, че руската операционна система Astra Linux вече разполага с необходимия графичен интерфейс. Тя е изцяло съвместима с новите руски компютри, базирани на процесорите „Елбрус“, „Байкал-Т1“ и „Комдив“. В дистрибуцията е включен офис пакета с отворен код LibreOffice.

Военните ведомства възнамеряват да използват Astra Linux Special Edition, разработена от московската компания „РусБИТех“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари