fbpx
17 C
София

Военните разработват собствен аналог на Starlink на Илън Мъск

Най-четени

DARPA, крилото за изследване на космоса на американските военни, се готви да пусне орбитална мрежа от сателитни спътници на ниска височина около Земята, подобна на мрежата Starlink, финансирана от Илън Мъск чрез компанията му SpaceX.

Първият спътник от мрежата Blackjack ще стартира по-късно тази година, съобщават от S4ISRNET. Въпреки че все още предстоят наистина много тестове, симулации и експериментални изстрелвания, преди Blackjack да бъде завършена, ходът може да бъде първата важна стъпка към нова глобална военна комуникационна мрежа.

Първи от многото

Подобно на мрежата Starlink, Blackjack в крайна сметка ще се превърне в изкуствено „съзвездие“ от ниско орбитални спътници, които непрестанно кръжат около земното кълбо.

„Блекджек се стреми да разработи и осигури критични елементи от глобалните високоскоростни автономни мрежи в ниската земна орбита, доказвайки способност и ресурс, които бихме могли да осигурят на Министерството на отбраната силно свързани, устойчиви и с постоянно покритие комуникационни системи“, се казва в изявлението на DARPA пред C4ISRNET.

Планиране във времето

Предстоящото първо изстрелване на спътници Mandrake 1, както и следващите три изстрелвания, планирани за 2021 г., ще послужат като демонстрация на прототип за някои от технологичните възможности, очаквани от цялостния капацитет на мрежата Blackjack. Освен на ниско орбиталните спътници, комуникационната мрежа ще бъде подкрепена от суперкомпютърна обработка на данни, комуникация с тактически радиостанции и между сателитна комуникация.

„Важно е да постигнем правилната структура“, заяви ръководителят на програмата Blackjack пред C4ISRNET. „Ние се съсредоточихме първо върху изстрелването, позиционирането и конфигурирането на самите спътници, а след това ще се заемем с изграждането на автономна система за комуникация, част от проекта, която ще наречем Pit Boss. Предвиждаме, че ще започнем да интегрираме първите два военни ниско орбитални сателита през следващото лято с изследването от Rideshare в края на 2021 г., последвано от остатъка от съзвездието от спътници Блекджек през 2022 г.“

Космическо замърсяване

Мрежата Starlink на Илън Мъск, за разлика от този милитаристичен проект, има за цел да осигури в рамките на следващите години безплатен и постоянен достъп до интернет за хората от страни, в които липсва изградена интернет мрежа или тя е с изключително малка достъпност до населението и много ограничени възможности.

Припомняме, че по-рано тази година група астрономи внесоха свободна петиция, в която обясняват рисковете от спътниковата мрежа на Илън Мъск Starlink, сред които са произвеждане на твърде много космически отпадък, замърсяване на космическото пространство около земята, закриване на видимостта до важни астрономически събития и обекти и други. Тогава астрономите имаха спешен апел към регулаторните власти на САЩ да предприемат незабавни мерки по спирането на проекта Starlink. Сега изглежда вместо това, американските военни работят по собствен аналог на мрежата на Мъск. Дали ще доведе това до твърде голямо космическо и астрономическо замърсяване, предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини