fbpx
0.2 C
София

Военни роботи, таен интернет, ИИ – кои технологични компании са спечелили от военни поръчки: ревю

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На нашата планета постоянно има най-различни въоръжени конфликти от най-разнообразен мащаб. В тези конфликти участват много компании – често косвено, благодарение на технологиите, създадени по поръчка на военните или под натиск от тях. Редица държави използват високи технологии за осигуряване на своята отбрана и в други дейности свързани с осигуряването безопасността на хората.

Има немалък брой строго секретни договори, за които никой не знае и които се разсекретяват след много години. Но има и проекти, които са известни. Да се спрем на някои от тях.

Не, не е смартфон: бойната кула Samsung SGR-A1

Да започнем с нещо малко неочаквано, но което вече е история – бойният робот Samsung SGR-A1. Това не е ходещ терминатор, а само роботизирана бойна кула, която може автоматично да поразява цели на разстояние над 3 километра. Въоръжението е картечницата Daewoo K3 (наистина, не е автомобил или прахосмукачка) и гранатомета MGL, който е добре познат от игрите Battlefield, GTA, Max Payne и още много други.

Системата е разработена за охрана и наблюдение на демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Ширината на тази зона е 4 км, което е малко повече от максималния обхват на картечницата SGR-A1 (3,6 км).

Разработването на този робот е дадено на хора, които наистина разбират от технологии: компанията Samsung Techwin и Корейския университет. Специалистите е трябвало да разработят роботизирана кула, който застрелва всичко, което счете за нарушител.

Устройството е пълно с най-различни инфрачервени и лазерни сензори и датчици, комплект видеокамери, система за запис на видео и микрофони с разпознаване на човешки гласове, които се използват за идентификация. Военните ясно заявяват, че SGR-A1 може да предотврати война и наистина я предотвратява.

Разработчиците заявяват, че роботът не може да вземе самостоятелно решение за стрелба. Но не всички вярват на тези думи – много анализатори са на мнение, че тази роботизирана военна кула е в състояние да забърка сериозни конфликти. Според спецификациите, SGR-A1 действа по алгоритъм, предвиждащ задължителното участие на човек в следната верига: червеният бутон се натиска от войник (human in the loop — HITL). Но противниците на този проект считат, че роботът може да мине и без оператор, а човекът е необходим за прекъсване на започналия вече процес (human on the loop — HOTL).

Разработчиците описват преимуществата на SGR-A1 по следния начин:

„Вниманието на войника може да е намаляло, той може да заспи, но роботът – не. Роботите могат непрекъснато да извършват полезно наблюдение – при тях отсъства човешкия мързел“.

Едновременно с това военните подчертават, че стрелбата е възможна само с разрешението на оператора. Няма информация кой е прав и кой не е.

Разработването на SGR-A1 започва през 2003 година, а изпитанията стартират през 2006-та. През 2010 година в демилитаризираната зона са инсталирани неизвестен брой SGR-A1 с цена $200 000 за една роботизирана кула. По-късно компанията Samsung Techwin по някакви причини решава да продаде всичко от този проект на конгломерата Hanwha Group.

Оттук нататък информацията за SGR-A1 е засекретена, а Samsung повече няма отношения към смъртоносните оръжия.

Военният интернет на Hewlett-Packard

Преди време военноморските сили на САЩ искаха да създадат свой интернет – пълноценна разклонена мрежа, която да стане аналог на Глобалната мрежа. Проектът носи името Navy Marine Corps Intranet, а с нейната реализация се заема компанията Electronic Data Systems (EDS). Но по време на реализирането на договора с военните тази компания някак незабележимо за $14 милиарда става част от Hewlett-Packard.

В рамките на тази програма се използват стотици хиляди компютри и хиляди подмрежи. Започват да наричат NMCI втората по големина компютърна мрежа след интернет. За поддържането на всичко това са се харчили (и навярно и сега се харчат) милиарди долари, понеже инвестициите на HP някак трябва да бъдат оправдани.

Включването на тези мрежи става постепенно. През 2006 година, шест години след сключването на договора с военните, бе публикувана информация за 290 000 компютри, както и че е необходимо договорът да се продължи с още 3 години и финансирането да се увеличи с $3 милиарда. През 2007 година бе съобщено, че към тази мрежа са включени 95% от тези 350 000 компютъра на военноморските сили на САЩ. Според договора, всяка година е необходимо да се обновяват 100 хиляди работни места, като става дума за обновяване на хардуера и софтуера на тази работни места.

Непрекъснато се правят отчети, авторите на които съобщават, че за 2005 година например, IT специалистите са предотвратили над 20 милиона опита за нелегално влизане в системите и са засекли и спрели над 70 000 компютърни вируса. Освен това, необходими са пари за прехода от Windows ХР към новата Vista. И сякаш нарочно, през следващите години броят на заплахите непрекъснато се увеличава, а борбата със спама изисква все повече ресурси.

В този свят малко неща се осъществяват по предварително зададения план и HP от един момент нататък започва да губи пари: влияние оказват най-различните забавяния в реализацията на този проект. Но основните неща са решени и военните остават доволни, въпреки че понякога се налага да плащат компенсации за изтичането на данни. А с времето NMCI постепенно остарява и трябва да се измисли нещо ново.

Продължението е проектът Next Generation Enterprise Network (NGEN), а HP продължава съвместната работа с военните, като създава обособен отдел само за подобни проекти.

3D радарът и комуникациите на NEC

Помните ли NEC? Навремето тази компания бе номер едно на японския компютърен пазар, а извън Япония бе известна със своите много добри пейджъри и някои модели мобилни телефони. Но на домашния пазар NEC и сега се чувства великолепно и се развива добре.

Подобно на другите технологични компании и NEC не афишира връзките си с военните и щателно дозира тази информация. А през 2013 година NEC учуди всички, като някак изведнъж заяви, че е сключила двугодишен договор с военните за сума от $1,18 милиарда.

През 2013 година NEC продължи да учудва медиите, като заяви, че възнамерява да експортира това специализирано оборудване в други държави. Предполагаше се, че това са радарната система от нов тип, специализирано многоцелево оборудване и други подобни, които първоначално са разработени за самоотбраната на Япония (JGSDF или Jieitai). Всъщност, достатъчно е да се замени специалния софтуер и още следващата година NEC сключи договор с австрийското правителство.

Предприетата от NEC стъпка бе оценена като следствие от промените в обществото, свързано с отношението към японските войници. По време на втората световна война тяхната репутация пада твърде много, но през 2011 година настъпва преломен момент – всички виждат какви жертви дават военнослужещите докато спасяват хората от разрушително цунами. NEC решава да бъде по-открита, що се отнася до военните договори. Но това желание бързо секва.

NEC се занимава и с екзоскелети

В края на месец януари тази година се появи информация, че NEC е допуснала изтичането на военни данни. Компанията призна, че през месец юли 2019 година е фиксиран незаконен достъп до 27 445 файла, в които няма конфиденциална информация. По всичко личи, че съвместната работа между NEC и военните продължава.

iRobot: компанията, която искаше да работи за военните, но се получи роботизирана прахосмукачка

Да се върнем отново към роботите, но този път всичко е обратното. Всичко започва с желанието на военните да създадат терминатор, но в крайна сметка се получава роботизирана прахосмукачка. Преди 30 години, през 1990-та, е създадена неголяма компания, основана от трима специалисти по изкуствен интелект от MIT. Дотогава те са се занимавали с проектирането на системи за изучаване на космоса и за военни цели.

Те не започват от нулата. Родни Брукс например, носи със себе си почти готовия проект за многокракия робот Genghis, който се счита за първата рожба на iRobot. Това е едно голямо устройство, което прилича на насекомо и действа според непрекъснато променящата се обстановка, без да следва предварително зададен алгоритъм.

Основната особеност на Genghis е независимостта на неговите 5 крака, които действат самостоятелно. Всеки крак има собствен комплект сензори и действа, като се съобразява с другите. Genghis не изисква предварителното задаване на маршрут и главен контролер, за да се движи по пресечена местност.

През следващите години компанията се фокусира именно върху устройства, които могат самостоятелно да се придвижват по пресечена местност със сложен терен. Появяват се няколко концептуални модела и веднага след това iRobot се заема с разработването на машини и устройства за военните и по-конкретно – за войните на бъдещето.

Компанията най-активно разработва нови модели. През 2009 година съобщава за създаването на Chembot – прототип на робот, с променлива форма, който няма твърди елементи. Всъщност роботите на iRobot са толкова много, колкото са и моделите на смартфоните на Xiaomi.

Хората знаят за iRobot преди всичко от прахосмукачката Roomba, първият модел на която се появява през 2002 година. Но в един момент iRobot решава да се откаже от военното си наследство и продава всичко свързано с военните на компанията FLIR Detection, която по-късно е преименувана на Endeavor Robotics.

Към днешен ден iRobot печели предимно от събирането на прах и продължава да усъвършенства изкуствения интелект на своите устройства.

Boston Dynamics плаши със своите роботи

Приключваме с компанията Boston Dynamics, за която навярно всички са чували. Тя разработва роботи за най-различни цели, а съвсем скоро трябва да излезе на пазара с четириногия робот SpotMini. Специалистите често се шегуват, че това е един отличен начин за шпиониране на хората без да се използват шпионски методи, а след това тази информация да се даде на следващото поколение роботи, които да завладеят света (шега разбира се).

Тази компания се появи през 1992 година и както и при iRobot, нейните основатели са от MIT (изглежда вече знаем къде ще бъде роден Skynet). Счита се, че Boston Dynamics израства от „Лабораторията за крака“ (Leg Lab), организирана от Марк Райбърг, оше от времената на неговите студентски години. В тази лаборатория се изследват и проектират роботи с крайници.

Марк се прехвърля от университета „Карнеги“ в MIT, където и се създава Boston Dynamics, а Райбърг става неин основател. В продължение на няколко години компанията работи в рамките на изследователско учреждение, а след това се обособява като самостоятелна единица.

А след това следва пълна информационна тишина, която се разсейва чак след 10 години. Boston Dynamics става известна през 2005 година благодарение на агенция DARPA, която финансира проекта BigDog. Това е голям шумен и страшен робот-муле, който може да транспортира разнообразни товари в сложна местност. Този робот работи с бензин и се чува отдалече.

DARPA, която няма притеснения да дава пари за рискови проекти, дава допълнителни инвестиции. По този начин по-късно се появяват LittleDog, AlphaDog, LS3, а някъде в лабораториите се тества CHEETAH. Роботите на Boston Dynamics постепенно еволюират в нещо по-ефективно.

Към днешен ден за-заплашителен изглежда колесатият мълниеносен Handle, а най-човекоподобният е Atlas.

Серията Spot вече активно се използва. Този робот бе закупен от полицейското управление на Масачузетс и се използва като помощник на полицаите и като сапьор. А през 2019 година Boston Dynamics заяви, че няма да продава Spot, а ще го предлага при взаимоизгодни условия.

Днес компанията Boston Dynamics, която през 2013-2017 година бе собственост на Google, сега е част от японския холдинг SoftBank Group. А в Япония разбират от роботи.Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини