Военноморските сили на САЩ забраниха китайското приложение за създаване на кратки забавни видео клипове и разказване на истории в шест секунди TikTok да бъде инсталирано на служебни правителствени мобилни устройства поради опасения за националната кибер сигурност. В бюлетин, публикуван в началото на тази седмица във Facebook за военните служители, ВМС заявиха, че тези, които не изтрият приложението за създаване и споделяне на кратки видеа, няма да имат достъп до интернета мрежата на Военния корпус на морската пехота, предаде Ройтерс в петък.

Потребителите на NMCI бяха насочени „да не инсталират / деинсталират приложението TikTok на служебни, предоставени от правителството устройства, като iPhone и iPad“, казва Дейв Бенъм, директор по обществените въпроси на US Fleet Cyber ​Command / US 10th Fleet, в изявление, изпратено до CNET. „Това решение беше взето въз основа на оценките на заплахата от киберсигурност и е в съответствие с усилията на 10-ия флот за активно справяне с съществуващите и възникващите заплахи в защита на нашите мрежи.“

Говорителят на Пентагона каза пред Ройтерс в изявление, че бюлетинът също „насочва подходящи действия, които служителите трябва да предприемат, за да защитят личната си информация“. Ройтерс заяви, че ВМС няма да дават подробности за опасностите, които ТикТок представлява.

TikTok е най-доброто място в интернет. Всички трябва да го изтрием.

TikTok е собственост на базираната в Пекин иновативна компания ByteDance, която отбелязва главоломен напредък в последните години, а американските служители изразиха притеснение, че китайските компании са под палеца на комунистическото правителство на страната и биха могли да използват продуктите си за шпиониране и други заплашителни дейности, които да компрометират националната сигурност на Америка.

Тези компании „нямат силата или възможността да отакжат каквото и да било на Комунистическата партия на Китай, ако служителите решат да поискат съдействието им“, заяви по време на конференция през септември служителят на Държавния департамент на САЩ Кристофър Ашли Форд. TikTok отрече подобно сътрудничество с правителството.

Миналия месец американската армия забрани на кадетите да използват TikTok, след като сенатор Чък Шумер изрази притеснения относно усилията за набиране на армия, които използваха приложението, отбеляза Ройтерс.

Припомняме как по-рано тази година станахме свидетели на това как 16-годишна американска тийнейджърка от мюсюлмански произход беше блокирана от TikTok след като публикува видео клип, в който критикува отношението на Комунистическата партия за отношението и тормоза, които упражнява върху уйгурите в Китай – мюсюлманско малцинство, съставено предимно от преселници. По-късно дори разбрахме, че компанията е имала практиката да сегрегира хора, която за щастие вече е отпаднала.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари