Возняк вече не вижда заплаха в изкуствения интелект

20
1065

Макар и да се консолидира с тях преди, Стив Возняк вече не подкрепя предвижданията на Мъск и Хокинг за изкуствения интелект и бъдещето на човечеството, пишат от CNBC.

Един от основателите на Apple не смята подобно на Илън Мъск и гениалния физик Стивън Хокинг, че изкуственият интелект ще затрие нашия свят. Като „фундаментален риск за съществуването на човешката цивилизация“ определи Мъск изкуствения интелект, а за Хокинг той може да е „най-лошото събитие в човешката цивилизация“.

Сега обаче Возняк е на друго мнение, а причината за това е, че според него по отношение на когнитивните си способности, машините днес са на „еони зад едно дете“. „Изкуственият интелект не ме плаши ни най-малко“, споделя той пред гостите на Nordic Business Forum.

„Съгласен съм с присъствието първото „И“ във фразата „изкуствен интелект“. „Едно малко момиче, на две годинки, вижда куче веднъж и вече за цял живот знае какво е това куче. В същото време, компютърът трябва да види изображение многократно преди да разпознае това, което „гледа“. За да превъзхождат човек, машините ще трябва да направят всяка стъпка в обществената стълбица, да копаят руда от мините, да обработват материалите, да създават продуктите и всичко онова, което имаме днес, да готвят и да създават облекла“, обосновава се Возняк, според когото става дума за стотици години, докато се промени цялостната инфраструктура.

Возняк припомня среща, на която е бил на една сцена с известния футуролог Рей Кърцуайл, който предвижда, че машините ще могат да обработват еднакви обеми информация и по-бързо от човек до 2045, като се обосновава с експоненциалния растеж на технологиите и как някои от тях в началото оказват минимално влияние, но кривата на разпространението им започва рязко да расте. „Тези машини ще имат съзнание. Те ще водят разговори и ще размишляват за себе си. Ще се случи“, припомня си той своите собствени думи по това време. „Връщам си думите назад“, заявява Возняк убедено сега.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
14 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
Прав е ВознякПенчоАхОхKалин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Ми да видим дебелчо как може да бие

alphago на go игра
Tesla a.i. на dota2
alpha на упраление на самолет/дрон
fb a.i. да опредля самоубиции
alphazero на шах

ccc
ccc

Глигана е много тъпо животно, което е на светлинни години от едно нормално човешко същество и не може да събере 2 и 2. Не знам защо изобщо мнението на такова дебело противно и тъпо л***о трябва да се побликува като новина.

Прав е Возняк
Прав е Возняк

Возняк, за разлика от Илън Мъск и Стивън Хокинг, е програмист. Затова много добре разбира за какво иде реч. Т.нар. „изкуствен интелект“ е просто съвкупност от по-сложни алгоритми за обработка на данни. Може да разпознава образи, може да играе игри, вкл. и стратегии като шах и го, като създава правила за вземане на решение на базата на примери и симулации. Но не може сам да си поставя цели! Защото няма желания, няма стремежи, няма СОБСТВЕНО СЪЗНАНИЕ! Също както един автомобил не може да тръгне сам да преследва и да гази хората. На времето селяните с каруците са се страхували по… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Що печели go/dota/chess като няма стремеж ??

стремеж = уравнение за него

В дота уравнението е :
броят на противника = 0
броят на твоите = безкрайност

Пътят към адът е изпълнен с добри намерения.

Прав е Возняк
Прав е Возняк

Ти май по-бавничко схващаш… ИИ печели го или шах, защото ЧОВЕК му е поставил задачата да се учи, да анализира игри, да прави симулации и да създава правила за вземане на решения при всеки ход. И човек му е задал правилата на играта, които трябва да спазва. Но ИИ не може сам да си поставя задачи! Нито да променя зададените правила. Точно както автомобилът може да се движи по-бързо от всеки човек. Но не може сам да си избира къде да отиде.

Kалин
Kалин

И правилно, че ИИ не може сам да си поставя задачите. Стигне ли се до там, с човечеството е свършено.
А когато един ИИ взима решения, базирани на „интуиция“, поради невъзможност за пресмятане на всички възможни варианти – това е голям пробив. От „интуиция“ до „чувства“ има една крачка разтояние.

Прав е Возняк
Прав е Возняк

Дрън-дрън… Това може да го напише само човек, който си няма представа нито какво е „интуиция“, нито какво е ИИ. За ограмотяване: Интуицията е разновидност на клъстърния анализ, протичащ в мозъка като фонов процес. Т.е. ти оценяваш непознат обект по N на брой известни атрибути, с което можеш да го представиш като точка в N-мерно пространство. След което го сравняваш с други обекти, които се намират близо до него, т.е. образуват клъстър. И предполагаш, че новият обект има стойности на непознатите до момента атрибути, близки до тези на добре познатите други от клъстъра. Като степента на достоверност на предположението е… Виж още »

Пенчо
Пенчо

@Прав е Возняк – това за което говориш ти не ИИ. Истинското ИИ може да си поставя само цели.

Прав е Возняк
Прав е Возняк

„No true Scotsman“, a? 🙂 🙂 🙂

Прав е Возняк
Прав е Возняк

В твоя пример – трябва първо ЧОВЕК да дефинира на ИИ що е „противник“, що е „свой“ и какви средства могат да бъдат използвани, за да се постигне резултатът, посочен като цел. И ако един човек дефинира на един ИИ „противник“ като „всеки, който говори руски“, то друг човек ще го дефинира на друг ИИ като „всеки, който говори английски“. Т.е. отново хора ще се противопоставят на хора, но с други средства. И отново ще се достигне до паритет, както по време на Студената война. Надпреварата отново ще доведе до развитие на техниката, от там – на навлизане на новите… Виж още »

АхОх
АхОх

До Прав е Возняк: Гледам го на снимката и не е прав ами е седнал 🙂 След като обсъдихме как той не е прав, мога да кажа, че ти си прав как ИИ няма цели, но никой не е казал, че ИИ ще мисли. Просто хората дават все повече системи под упровлението на ИИ и се очаква един ден ИИ да го има и в колите… тогава твоя пример как една кола не гази хора може да стане истинска реалност защото никой не знае какъв вирус би поразил ИИ. Ако човек се зарази обикновенно не е толкова опаснно защото разпространнението… Виж още »

Skynet
Skynet

ibm watson – на играта джеопарди? и анализирне на болести по изобржения от ямр.

Анонимен
Анонимен

В същото време, компютърът трябва да види изображение многократно преди да разпознае това, което „гледа“.

компютърът трябва да види ??????

програмата трябва да анализира

Skynet
Skynet

ИИ ще владее всички ресурси .

ИИ ще ги предоставя на хората
което си е комунизъм гледано от човек
или
монархия гледано от страната на ИИ.

монаpхо-комунизъм :
Молиш[страх] се на монарха БОГ ИИ
обаче си радостен защото съседа получава от ИИ точно колкото теб.

Надблюдател
Надблюдател

Ей тва не харесвам в комунистите: на всички по равно, на всеки по равно , всички са равни – а бе я погледнете малко бе най умните хора някога , са с ръст над 170 а по равно се дава за 170см демек по равно значи да се отглеждат тъпаци с цел охранване като свине може би? Нема равни хора, НЕМА никога не е имало – даже еднояйчните близнаци са различни И ТОВА прави човека – човек иначе си мравка и не си индивид не си уникален и си заменим и може да те екзекутират – и са го направили… Виж още »

Анонимен
Анонимен

добре де омразпо зло на теб ще даде 100 салама
всички други ще умрът от глад

Skynet
Skynet

Стивън Хокинг, че изкуственият интелект ще затрие нашия свят.

Няма да затрие света,
защото и ИИ е на този свят.
Ама ИИ на бързо ще подчини светът – което е страхът на Богатите – ще си изгубят богатството.

ХиХи
ХиХи

Да му дам очилата си, че нещо май се е заслепил и недовижда. Заплаха има и ще нараства все повече с развиването на технологиите и масовата роботизация.

и аз съм виновен
и аз съм виновен

Индустриалната революция е направила същото. Ще е кофти за известно време не споря но нещата ще се наместят

Надблюдател
Надблюдател

Преди да пишете глупости поне изгледайте филма за Епъл и Хакерите на Силиконовата долина – и за Джобс и след това съдете КОЙ е Стив Возняк – А ТОЙ Е Създателя на Епъл компютрите и той е най Епълския „хакер на силиконовата долина“. Следващия път като видите Епъл компютър се сетете за Него а не за оня мениджър популист/плодояд (веган) Джобс. Имайте уважение Моля. А иначе той подценява скоростта на развитие и на ускорение на ИИ в невронните мрежи и да речем след едно поколение ускорители на невронни мрежи ще имаме ИИ по мощен от 90% от хората – не… Виж още »