Войната за фабриката на Tesla продължава

1
1323

Наскоро калифорнийската гигафабрика на Tesla възобнови работата си въпреки забраната на властите. В отговор на това администрацията на окръга представи директива, според която е необходимо съкращението на работата до минимум, но тя нямаше никакъв ефект. В противопоставянето на частния капитал срещу държавното здравеопазване се въвличат все по-едри фигури – след финансовия министър Мъск получи поддръжката и на Доналд Тръмп.

Гигафабриката на Tesla във Фримонт, окръг Аламида, стана причина за сблъсъка на интересите на бизнеса и чиновническия апарат. В рамките на борбата с пандемията от новия коронавирус огромната фабрика затвори врати в края на месец март, но сега в понеделник, производството в този завод отново започна въпреки забраната на местните власти.

В отговор на Мъск Колин Чалва, директорът на службата по здравеопазване на окръг Аламида изпрати писмо на вицепрезидента на Tesla, в което се казва:

„Вие имате право да поддържате само минимума на основните операции“ – написа тя. „Надявам се, че няма да се наложи въвеждането на принудителни мерки.“

В тази баталия на страната на Мъск застана президентът на САЩ Доналд Тръмп, който винаги много високо е ценил предприемчивостта и таланта на генералния директор на Tesla и SpaceX. Тръмп написа в своя Twitter акаунт следното:

„Калифорния трябва да позволи на Tesla и на Илън Мъск НЕЗАБАВНО да отвори фабриката. Това може да бъде направено Бързо и Безопасно“.

При възобновяването на производството Tesla дава право на избор и който иска може да си остане вкъщи. Но в този случай работникът или служителят излиза в неплатен отпуск, при който не му се гарантира обезщетение при безработица.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари