Засега стратегическото партньорство се ограничава до използването от страна на Walmart програмното осигуряване на Microsoft. Но от друга страна, софтуерният гигант вече усилено тества собствена технология за създаването на магазини без продавачи и касиери. А Amazon вече отвори един подобен магазин в началото на тази година.

Американските компании Microsoft и Walmart официално сключиха петгодишен договор за стратегическо партньорство. Информацията е на уеб-изданието The Verge, което допълва, че споразумението е официално обявено по време на партньорската конференция Microsoft Inspire в Лас Вегас. Целта на тази съвместна работа е да се изгради достойна конкуренция на най-богатия човек в новата история на човечеството. Това е Джеф Безос (№ 1 в глобалния списък на Forbes с финансово състояние $151,4 милиарда) и неговата корпорация Amazon.

И Microsoft, и Walmart се конкурират с Amazon, но всяка компания в своята пазарна ниша. Корпорацията на Бил Гейтс се бори с Джеф Безос на пазара за облачни услуги. Разликата между тях е твърде впечатляваща. Делът на Amazon на този пазар е над 30%, докато платформата Microsoft Azure владее едва 15%. Що се отнася до Walmart, към днешен ден това е един от най-големите американски ритейлъри, който вече на собствен гръб знае, какво точно означава политиката на „изгорената земя“, само че водена от Безос. Когато през месец юни миналата година Amazon закупи веригата магазини Whole Foods Market, акциите на основните вериги супермаркети в САЩ паднаха с до 20%. Walmart също бе една от тях. Тогава инвеститорите се уплашиха, че когато Amazon се появи в традиционния ритейл, ще задуши всички конкуренти, точно както направи при другите пазари.

Неотдавна CEO на Microsoft Сатя Надела заяви, че именно конкуренцията с Amazon е основният двигател на обявеното партньорство. Засега няма много подробности за съвместната работа на двата гиганта. Известно е, че Walmart ще започне да използва софтуера на Microsoft и по-конкретно, облачната платформа Azure и пакета Microsoft 365. От своя страна, компанията на Бил Гейтс възнамерява да създаде на базата на Walmart магазини без касиери и продавачи. Безос вече има един такъв магазин – Amazon’s Go. Но планира до края на тази година да отвори още няколко подобни магазина в Чикаго и Сан Франциско. Microsoft от своя страна, привлече водещия специалист на Amazon по компютърно зрение.

Тази седмица Джеф Безос постави своеобразен рекорд, като стана човекът, чието финансово състояние за пръв път в новата история превиши $150 милиарда. В рейтинга на Forbes той отдавна измети Бил Гейтс, който със своя капитал от $93,8 милиарда е на второ място в класацията на Forbes. Основните собственици на Walmart са наследниците на неговия основател Сам Уолтън. Семейство Уолтън е едно от най-богатите в САЩ с финансово състояние $146,9 милиарда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари