Вредата от синята светлина – истината и митовете

Оригиналът е на Phillip Yuhas

17
3677

Обвиняват синята светлина в почти всички грехове – твърди се, че тя влошава съня и дори може да повреди очите. Редица производители добавиха в своите устройства специална настройка, която прави излъчваната светлина от екраните по-топла. Тоест, синьото излъчване е наистина вредно?

Като доцент в колежа по оптометрия на държавния университет по медицина в Охайо преподавам и провеждам зрителни изследвания, включително и върху начина на работа на клетките на ретината. Приемам и пациенти в учебните клиники на колежа. Един от най-често задаваните въпроси на моите пациенти е как да запазят очите си здрави, след като по цял ден работят пред екраните на своите компютри. Друг често задаван въпрос е с какво помагат блокиращите синята светлина очила, рекламите на които често виждат в интернет.

Когато става дума за защитата на зрението и поддържане здравето на очите, синята светлина не е най-голямата ви грижа. Да се спрем по-подробно.

Малко физика и биология: какво е синята светлина и как нашите очи реагират на нея

Нашите очи виждат светлината в диапазона от 380 до 780 nm. Синята светлина е с най-малка дължина на вълната – някъде около 400-450 nm, като по-късите от тези нанометри вълни са вече от невидимия за нас ултравиолетов спектър. Какво от гледна точка на физиката означава по-къса дължина на вълната? Това значи, че фотоните на тази светлина имат повече енергия и на теория са по-разрушителни.

Лабораторните изследвания показаха, че дългото въздействие на интензивна синя светлина поврежда клетките на ретината при мишките. Но изследванията на реални хора показват нещо съвсем друго.

От гледна точка на биологията по-късата дължина на вълната означава, че синьото излъчване се фокусира близо до очното дъно за разлика от зеления и червения цветове с по-дълга дължина на вълната. А това означава, че очите трябва малко повече да се напрегнат, за да виждат по-ясно синята светлина. А това може да им влияе негативно.

Еволюционната защита

Високата енергия, по-трудното фокусиране – да, синята светлина изглежда не е полезна. Но чакайте малко, човечеството през цялото си съществуване живее под синьото небе. Цветовата температура на небето е около 6000 Келвина. Сутринта, преди изгрева на Слънцето цветовата температура достига до 9500К, а ясното синьо небе през зимата достига цветова температура от чак 15 000К!

За сравнение, лапите с нажежаема жичка, светлината на които се счита за топла, имат цветова температура около 2800К, а Слънцето на обед – 5000К. Но екраните на смартфоните се калибрират на около 6500К. Ситуацията е донякъде забавна: небето почти винаги е много по-синьо в сравнение с екраните на нашите компютърни устройства и освен това е много по-ярко. А нашите предци спокойно си живеят под него вече десетки хиляди години.

Научно изследване отпреди 3 години доказа същото – щом синьото небе над главите ни не може да ни навреди, то екраните на смартфоните съвсем не могат. Добре де, остава въпросът, как така синьото излъчване е навредило на мишките, а на хората не е?

Всичко е съвсем просто – нашите очи имат еволюционна защита, която изобщо не е необходима на малките нощни животни или тези, които живеят предимно под земята. Нашите очи имат защитни елементи, като например макулярните пигменти и естествената особеност на очната тъкан да блокира синята светлина. Тези структури поглъщат синьото излъчване преди то да достигне деликатната ретина и да й нанесе вреда.

Синята светлина и съня

Това че синият цвят не вреди на вашата ретина съвсем не означава, че дисплеите на компютърните устройства са безвредни или че синият цвят не влияе на нашите очи. Поради своята малка дължина на вълната синият цвят нарушава физиологията на здравия сън. Чувствителните към синьото излъчване клетки, известни като фоточувствителни ретинални ганглийни клетки (ipRGCs) в този случай играят ключова роля понеже съобщават на мозъка, каква е осветеността на околната среда. А това означава, че когато гледате яркия екран, тези клетки настройват вашия вътрешен часовник на дневна бодрост.

Но тези клетки са чувствителни към цветовете и извън пределите на синия цвят понеже получават информация и от другите неврони на ретината, които са чувствителни към целия видим спектър. Ето защо премахването само на синия цвят не подобрява качеството на съня – трябва да бъдат затъмнени всички цветове. А проведеното наскоро научно изследване показа, че премахването само на синия цвят не подобрява комфорта на хората след продължителен компютърен сеанс.

Но тогава защо след работния ден, прекаран пред компютъра, така болят очите? Причините са две. Първо, когато очите са фокусирани върху нещо, честотата на мигане пада от 12 до около 6 пъти в минута. В резултат от това сълзите успяват да се изпарят от повърхността на очите, което предизвиква сухост и възпаление.

Втората причина е едно и същото фокусно разстояние. Когато се разхождаме или работим навън, нашите очи непрекъснато се фокусират върху предмети отдалечени на различно от нас разстояние. А мониторът винаги се намира на еднакво разстояние от очите, което води до застой на очните мускули и в крайна сметка до все по-бърза умора на очите.

Все пак има ли смисъл да се блокира синия цвят?

По-скоро не. Истината е, че всяка ярка светлина преди сън ще ви попречи да заспите. Има все повече данни, които показват, че четенето на книги преди сън увеличава времето, необходимо за заспиване. Намалява времето на възстановителния сън с бързо движение на очите, чувствата се притъпяват и на следващия ден мозъкът не е така активен. Очевидно е, че четенето от екрана на смартфона или таблета ще влияе по подобен начин.

Има и нещо друго. Популярните очила с жълти филтри не блокират кой знае колко синия цвят. Най-добрите антибликови покрития спират само 15% процента от него. Много ли е това или малко? Ако отдалечите екрана на смартфона или таблета на два-три сантиметра от очите си ще постигнете същия ефект. Не е за учудване, че направеният наскоро научен анализ не показа някакво съществено влияние на сините филтри в очилата върху качеството на съня или комфорта при работата пред компютъра.

Но от тези очила има полза. Когато имат антибликово покритие, работата с лаптопи и таблети с „гланцирани“ екрани става съвсем комфортна. Стига да не ви пречи жълтият външен свят.

Какво да се прави?

Има начини за гарантирано повишаване качеството на съня, както и да се намали ефекта от постоянната работа пред компютъра.

Първо, поне половин част преди сън спрете да използвате компютърните устройства. Ако няма такава възможност, намалете яркостта на екрана до минималния комфортен минимум. Night Shift може да бъде настроен да бъде наистина полезен в това отношение.

Второ, следвайте правилото 20-20-20. С други думи, на всеки 20 минути работа пред компютъра правете почивка от 20 секунди, като през тези секунди се фокусирате на някакъв обект отдалечен поне на 20 метра от вас. Това ще накара вашите очи да мигат по-често и да се поотпуснат. Ако забравяте да си почивате, добра идея е да се използват приложения, които да ви напомнят, че очите трябва малко да си починат.

Трето, ако вашата работа налага непрекъснато многочасово използване на компютър всеки един ден, опитайте капките за очи. Те ще помогнат за по-доброто навлажняване на очната ябълка и до голяма степен ще избави очите ви от сухотата и умората, които се натрупват към вечерните часове.

Изводи

Оказва се, че нашите очи са доста добре защитени от синята светлина. Единственото, което трябва да се прави е да се следва естествения дневен ред и да не се пречи на мозъка спокойно да се подготви за сън без ярката светлина на дисплеите. Ако имате възможност, махнете екраните от спалнята си или поне намалявайте тяхната яркост преди лягане. Не се притеснявайте да използвате капките за очи или просто по-често мигайте. По този начин няма да има проблеми със заспиването.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари