fbpx
-2.1 C
София

Вредата от синята светлина – истината и митовете

Оригиналът е на Phillip Yuhas

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Обвиняват синята светлина в почти всички грехове – твърди се, че тя влошава съня и дори може да повреди очите. Редица производители добавиха в своите устройства специална настройка, която прави излъчваната светлина от екраните по-топла. Тоест, синьото излъчване е наистина вредно?

Като доцент в колежа по оптометрия на държавния университет по медицина в Охайо преподавам и провеждам зрителни изследвания, включително и върху начина на работа на клетките на ретината. Приемам и пациенти в учебните клиники на колежа. Един от най-често задаваните въпроси на моите пациенти е как да запазят очите си здрави, след като по цял ден работят пред екраните на своите компютри. Друг често задаван въпрос е с какво помагат блокиращите синята светлина очила, рекламите на които често виждат в интернет.

Когато става дума за защитата на зрението и поддържане здравето на очите, синята светлина не е най-голямата ви грижа. Да се спрем по-подробно.

Малко физика и биология: какво е синята светлина и как нашите очи реагират на нея

Нашите очи виждат светлината в диапазона от 380 до 780 nm. Синята светлина е с най-малка дължина на вълната – някъде около 400-450 nm, като по-късите от тези нанометри вълни са вече от невидимия за нас ултравиолетов спектър. Какво от гледна точка на физиката означава по-къса дължина на вълната? Това значи, че фотоните на тази светлина имат повече енергия и на теория са по-разрушителни.

Лабораторните изследвания показаха, че дългото въздействие на интензивна синя светлина поврежда клетките на ретината при мишките. Но изследванията на реални хора показват нещо съвсем друго.

От гледна точка на биологията по-късата дължина на вълната означава, че синьото излъчване се фокусира близо до очното дъно за разлика от зеления и червения цветове с по-дълга дължина на вълната. А това означава, че очите трябва малко повече да се напрегнат, за да виждат по-ясно синята светлина. А това може да им влияе негативно.

Еволюционната защита

Високата енергия, по-трудното фокусиране – да, синята светлина изглежда не е полезна. Но чакайте малко, човечеството през цялото си съществуване живее под синьото небе. Цветовата температура на небето е около 6000 Келвина. Сутринта, преди изгрева на Слънцето цветовата температура достига до 9500К, а ясното синьо небе през зимата достига цветова температура от чак 15 000К!

За сравнение, лапите с нажежаема жичка, светлината на които се счита за топла, имат цветова температура около 2800К, а Слънцето на обед – 5000К. Но екраните на смартфоните се калибрират на около 6500К. Ситуацията е донякъде забавна: небето почти винаги е много по-синьо в сравнение с екраните на нашите компютърни устройства и освен това е много по-ярко. А нашите предци спокойно си живеят под него вече десетки хиляди години.

Научно изследване отпреди 3 години доказа същото – щом синьото небе над главите ни не може да ни навреди, то екраните на смартфоните съвсем не могат. Добре де, остава въпросът, как така синьото излъчване е навредило на мишките, а на хората не е?

Всичко е съвсем просто – нашите очи имат еволюционна защита, която изобщо не е необходима на малките нощни животни или тези, които живеят предимно под земята. Нашите очи имат защитни елементи, като например макулярните пигменти и естествената особеност на очната тъкан да блокира синята светлина. Тези структури поглъщат синьото излъчване преди то да достигне деликатната ретина и да й нанесе вреда.

Синята светлина и съня

Това че синият цвят не вреди на вашата ретина съвсем не означава, че дисплеите на компютърните устройства са безвредни или че синият цвят не влияе на нашите очи. Поради своята малка дължина на вълната синият цвят нарушава физиологията на здравия сън. Чувствителните към синьото излъчване клетки, известни като фоточувствителни ретинални ганглийни клетки (ipRGCs) в този случай играят ключова роля понеже съобщават на мозъка, каква е осветеността на околната среда. А това означава, че когато гледате яркия екран, тези клетки настройват вашия вътрешен часовник на дневна бодрост.

Но тези клетки са чувствителни към цветовете и извън пределите на синия цвят понеже получават информация и от другите неврони на ретината, които са чувствителни към целия видим спектър. Ето защо премахването само на синия цвят не подобрява качеството на съня – трябва да бъдат затъмнени всички цветове. А проведеното наскоро научно изследване показа, че премахването само на синия цвят не подобрява комфорта на хората след продължителен компютърен сеанс.

Но тогава защо след работния ден, прекаран пред компютъра, така болят очите? Причините са две. Първо, когато очите са фокусирани върху нещо, честотата на мигане пада от 12 до около 6 пъти в минута. В резултат от това сълзите успяват да се изпарят от повърхността на очите, което предизвиква сухост и възпаление.

Втората причина е едно и същото фокусно разстояние. Когато се разхождаме или работим навън, нашите очи непрекъснато се фокусират върху предмети отдалечени на различно от нас разстояние. А мониторът винаги се намира на еднакво разстояние от очите, което води до застой на очните мускули и в крайна сметка до все по-бърза умора на очите.

Все пак има ли смисъл да се блокира синия цвят?

По-скоро не. Истината е, че всяка ярка светлина преди сън ще ви попречи да заспите. Има все повече данни, които показват, че четенето на книги преди сън увеличава времето, необходимо за заспиване. Намалява времето на възстановителния сън с бързо движение на очите, чувствата се притъпяват и на следващия ден мозъкът не е така активен. Очевидно е, че четенето от екрана на смартфона или таблета ще влияе по подобен начин.

Има и нещо друго. Популярните очила с жълти филтри не блокират кой знае колко синия цвят. Най-добрите антибликови покрития спират само 15% процента от него. Много ли е това или малко? Ако отдалечите екрана на смартфона или таблета на два-три сантиметра от очите си ще постигнете същия ефект. Не е за учудване, че направеният наскоро научен анализ не показа някакво съществено влияние на сините филтри в очилата върху качеството на съня или комфорта при работата пред компютъра.

Но от тези очила има полза. Когато имат антибликово покритие, работата с лаптопи и таблети с „гланцирани“ екрани става съвсем комфортна. Стига да не ви пречи жълтият външен свят.

Какво да се прави?

Има начини за гарантирано повишаване качеството на съня, както и да се намали ефекта от постоянната работа пред компютъра.

Първо, поне половин част преди сън спрете да използвате компютърните устройства. Ако няма такава възможност, намалете яркостта на екрана до минималния комфортен минимум. Night Shift може да бъде настроен да бъде наистина полезен в това отношение.

Второ, следвайте правилото 20-20-20. С други думи, на всеки 20 минути работа пред компютъра правете почивка от 20 секунди, като през тези секунди се фокусирате на някакъв обект отдалечен поне на 20 метра от вас. Това ще накара вашите очи да мигат по-често и да се поотпуснат. Ако забравяте да си почивате, добра идея е да се използват приложения, които да ви напомнят, че очите трябва малко да си починат.

Трето, ако вашата работа налага непрекъснато многочасово използване на компютър всеки един ден, опитайте капките за очи. Те ще помогнат за по-доброто навлажняване на очната ябълка и до голяма степен ще избави очите ви от сухотата и умората, които се натрупват към вечерните часове.

Изводи

Оказва се, че нашите очи са доста добре защитени от синята светлина. Единственото, което трябва да се прави е да се следва естествения дневен ред и да не се пречи на мозъка спокойно да се подготви за сън без ярката светлина на дисплеите. Ако имате възможност, махнете екраните от спалнята си или поне намалявайте тяхната яркост преди лягане. Не се притеснявайте да използвате капките за очи или просто по-често мигайте. По този начин няма да има проблеми със заспиването.

Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Звездоброец
Звездоброец
2 години

Нещо тоя довод с небето…автора дали е пробвал да гледа небето в ясен слънчев ден за повече от няколко минути? Веднага ще почне да се напряга и да му сълзят очите, което не знам как помага за тезата му че хората са свикнали на синия цвят.

Мне
Мне
Отговор на  Звездоброец
2 години

Ако гледаш към слънцето, не към атмосферата, като малък съм гледал небето с часове, най-якото преживяване.

РРР
РРР
Отговор на  Звездоброец
2 години

Пречи ти силната светлина най-вероятно. Ако ползваш слънчеви очила или гледаш в посока противоположна на слънцето, едва ли ще имаш проблеми.

name
name
2 години

20 min – 20 sec – 20 feet . На 20 мин. за 20 сек. на 6 метра не 20

Мне
Мне
Отговор на  name
2 години

20, 20! Гледаш надалеч, не в офиса или апартамента!

Радослав
Радослав
2 години

Типичен тъп мироглед. Яжте витамини, не плодове. На малоумния автор да му обясня, че витамините в природата са в комплекси, и никога хората няма да се докопат до това. Както и екраните никога няма да са като синьото небе. Но на прост човек няма как да обясниш.

Има си настройка на организма, след залез е на по жълти цветове. В края на краищата всеки да усети, дали да си пожълтява телефона след залез.

Ганя пещерняка
Ганя пещерняка
2 години

Затова най-добре да изхвърлим компютри, телефони, да дадем колите за скрап и да се върнем в пещерите.

Гуньо
Гуньо
2 години

Най високата дължина на вълната и енергия нафотона е в Синьо и тя разбира се че уврежда и ретината и фоторецепторите и кристалина на окото. Лекарите го твърдят офталмолози. Разбира се че нарушава циркандните ритми и води до засилено старееене. Защо мислите всичко в Уине Синьо та Синьо.Разбира се че прекъсва връзката на мелатонина и уврежданията растат. Защо всички Лед са в синият спектър и всичко ново като лампи има синкава светлина Защото трябва да окьоравеете напълно за да се сетите ,че обикновенните нажежаеми крушки със жички бяха най безвредните технологии с мека и жултникава неутрална светлина Аман от сервилати… Виж още »

МъдиУотърс
МъдиУотърс
2 години

На автора не му се дават 100$ за покритие в очилата, смята го за конспиративно и че това е само маркетинг. Купил си е за 30$ жълти, като гънар и пак не е почувствал магията или просто си е казал, ба*ти гадното е с те’а жълти стъкла, всеки ми се присмива в офиса, а реално работи в офис на някое списание, и-информационнен сайт или подобно и решава да напише статията, за да спечели интереса, че в крайна сметка, не ни трябват такива защити. НЕ, ТРЯБВАТ НИ ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГЛЕДА ОТ 5 МЕТРА 15 ИНЧОВИЯ СИ ЛАПТОП И Т.Н. БОЙКОВО… Виж още »

Грета
Грета
Отговор на  МъдиУотърс
2 години

Определено не му се дават или работи по поръчка на някоя фармацевтична По скоро е някой чичак работещ от вкъщи брише глупости за 35 жълти стотинки на статия и докарва волюм.

Курти
Курти
2 години

За пореден път се убеждавам,колко големи идиоти има в някой страни,та чак се чудя как са стигнали до това ниво на развитие. Синята светлина, не е толкова вредна колкото водеща до умора на очите. А стъклата блокиращи част от синия спектър са като маратонките на краката ни,помагат ни да вървим по-удобно,въпреки че можем и боси.

Чип за зеле
Чип за зеле
2 години

Надявах се да прочета статия с по-задълбочени изследвания. В подсветките на мониторите и телевизорите, а също и в осветителните тела се използват сини светодиоди, тъй като единствено те са достатъчно мощни. Промяната на спектъра към дневна и топла светлина се постига с използването на филтри и луминифори. Но е факт, че синята светлина е с най-висока енергия. Според мен, интензивността на светлината е по-значим фактор от спектъра. За очилата съм скептичен. Може би същия ефект би имал една проста настройка на яркостта, за която много потребители не си правят труда. Не беше споменато нищо за един друг негативен фактор на… Виж още »

Anna
Anna
Отговор на  Чип за зеле
2 години

Няма никаква поляризация в мненията Шима (Широкоимпулсната модулация) в честоти под 4-5 гигахерца еднозначно води до разруха на оптичният нерв ,мозъка и много тежки увреждания в мозъчните дялове на визуалният кортекс.

Тони Стоянов
Тони Стоянов
Отговор на  Anna
2 години

Ехааа какво се ползва за 4-5GHz не съм срещал диод, който да може да мига при такива честоти.

Надблюдател
Надблюдател
2 години

Честно казано идеята за синята светлина че вреди е малко глупава. Да тя вреди почти толкова и така колкото и червената и зелената че и жълтата. Но истината е че имаше на еЛЦеДе дисплеите подсветка от флуоресцентна лампа. Която е живачна и като такава си излъчва разбира се Ултра Виолетова светлина. И да тогава на екрана ако имаш синъо то там на силно е и УВ светлината – и така тя се оказва вредна 🙂 . Е разбира се преписялият статията не се усеща че от подсветката иде проблема и айде продавай на болшевиките жълти дзъркели 🙂 Така ако нямаш… Виж още »

Ivan
Ivan
2 години

Статията е добра и полезна, защото развенчава 1 мит, който ще чуете от всички очни лекари в БГ. Това, че тук разни тъпоъгълни форумци не отчитат ползата – въобще не значи, че няма такава. Като отидат един ден на очен и си поговорят в каква среда работят, чак тогава ще се сетят.

Нови ревюта

Подобни новини