fbpx
7.8 C
София

Времето на поддръжка на Ubuntu 18.04 бе увеличено на 10 години

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Марк Шатълуърт заяви във встъпителната си реч преди конференцията OpenStack Summit, че времето за поддръжка на LTS версията на Ubuntu 18.04 се увеличава от 5 на 10 години. Марк поясни, че увеличаването на времето на поддръжка се налага поради достатъчно дългия жизнен цикъл на операционната система във финансовата и телекомуникационната области, както и с нейния достатъчно дълъго използване във вградените и IoT устройствата.

По този начин, времето на поддръжка на Ubuntu 18.04 се изравни с това на промишлените дистрибуции Red Hat Enterprise Linux и SUSE Linux, които също се поддържат 10 години.

Срокът на поддръжката на Debian GNU/Linux, заедно с програмата за разширена поддръжка е 5 години. Версиите openSUSE се поддържат в продължение на 18 месеца за междинните версии (42.1, 42.2,…) и 36 месеца при значителни промени (42, 15,…). Fedora Linux се поддържа 13 месеца.

В обявлението се споменава единствено версията Ubuntu 18.04. Засега не е известно, дали 10-годишната поддръжка ще важи и за следващите LTE версии на Ubuntu. Обновявания за Ubuntu 16.04 и 14.04 са планирани да излизат в продължение на 5 години. За Ubuntu 12.04 важи програмата ESM (Extended Security Maintenance), в рамките на която обновяванията за уязвимости в ядрото и за най-важните пакет ще излизат още 3 години. Достъпът до ESM-обновяванията е платен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини