fbpx
6.8 C
София

Време е да спрете да използвате икони на десктопа си

Най-четени

Съвременните компютри носят много „багаж“ от миналото, а иконите на работния плот са може би един от най-грозните остатъци от първите дни на графичните потребителски интерфейси (GUI). Ако все още живеете с тях, време е да се откажете.

Безпорядъкът на работния плот не помага на никого

Независимо дали става въпрос за macOS, Windows или друга графична операционна система, работният плот е голямо отворено пространство, което е домакин както на файлове, така и на преки пътища към други ресурси на вашето устройство. С течение на времето тези преки пътища към десктопа и файловете могат бързо да се натрупат и да запълнят целия ви екран.

Търсенето на икони на десктопа, особено на модерен десктоп с висока разделителна способност е мъчително занимание. Работният плот е чудесно място за работа с приложения, но като място за достъп до приложения и съхранение на файлове има какво да се желае.

Докове, ленти със задачи и търсачка – по-добрият избор

Настолните компютри са предназначени да предоставят на потребителите бърз достъп до файлове и приложения, без да се налага да се ровят във файловите системи на компютъра, но съвременните операционни системи вече разполагат с няколко функции, които вършат по-добра работа.

Докът (в macOS) и лентата на задачите (в Windows) ви позволяват да прикрепяте приложения към тях. Разбира се, и двете са много по-малки от целия работен плот, но колко приложения всъщност използвате ежедневно? Огромното мнозинство от потребители използва шепа приложения за работа, а когато става въпрос за видеоигри и развлечения, повечето използваме централизирани приложения като Steam или приложения за музика като Apple Music или Spotify.

Що се отнася до получаването на бърз достъп до файловете, по-добре е да съхранявате файловете си на определени места. Операционните системи разполагат с места за съхранение по подразбиране за изтегляния, документи, мултимедия, файлове и т.н. Същото важи и за приложенията, които използват тези места по подразбиране или свои персонализирани места. Няма нужда изобщо да съхранявате файлове на работния плот, ако имате достъп до тях чрез приложение.

Да не забравяме и за факта, че съвременните компютри имат бързи SSD дискове, които индексират местоположението на всички файлове в системата. Независимо дали използвате функцията за търсене в macOS Spotlight или функцията за търсене в старт менюто на Windows, няма да имате достатъчно време дори да напишете цялото наименование на програмата, която търсите, преди резултата да е на екрана ви. Като се има предвид, че десктопът има ограничено физическо пространство за поставяне на икони, използването на тези функции за незабавно търсене е обективно по-добро и по-бързо.

Разкрасете десктопа си с един хубав тапет

Важно е да имате приятна среда за работа или забавление, а десктопът ви предлага идеалното място за персонализиране на интерфейса на компютъра чрез промяна на тапета. Вземете някое хубаво произведение на изкуството, което ви харесва, снимка, която ви прави щастливи, или нещо, което бихте искали да виждате често.

Без никакви икони, които да ви пречат, десктопът ви ще изглежда елегантен и минималистичен и ще можете да се насладите на предимствата на изображенията с висока резолюция и на дисплеите със също толкова висока резолюция, които вече са нещо обичайно.

Уиджетите за десктоп са по-добрия начин за използване на пространството

Ако непременно искате да използвате пространството на работния плот за нещо функционално, а не само за декорация, тогава джаджите са много по-полезно средство за използване на това пространство. Всъщност и Windows, и macOS поддържат уиджети.

Независимо дали използвате вградената функционалност за уиджети или някое от многото решения за уиджети на трети страни, това е много по-полезен начин за използване на работния плот, отколкото претрупан десктоп с икони.

Доколко са полезни, зависи от избора ви на уиджети, но можете да добавите всичко – от текущите цени на акциите до прогнозата за времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини