Връщат излишния нефт обратно в земята

2
2110

Миналия месец, когато пандемията COVID-19 изтласка цените на петрола до отрицателни нива, пробивните машини и цистерните все още добиваха и пренасяха нефт и газ до брега на Тексаския залив в нормален ритъм. Но има един проблем. Огромните резервоари за съхранение на нефта, изпъкващи по крайбрежната ивица, където цистерните непрекъснато изливат добитото съдържание и от където се товарят всички камиони за доставки до чужбина, се пълнят изключително бързо, поради изключително намалялото търсене. Логично е, че след като много страни и градове са в извънредно положение, много предприятия и цели сектори от икономиката са затворени и голяма част от хората пътуват само на кратки разстояния, и при крайна необходимост, нефтът ще достигне количества, които са в пъти по-големи от тези, които света потребява в момента.

С ограниченото пространство за съхранение на сурови продукти, производителите на петрол и нефт дори бяха принудени да започнат да ги продават на отрицателни цени, т.е. налагаше се да плащат на техните потребители, за да вземат петрола им.

Тогава в бранша се зароди нова идея: Защо ненужният петрол просто не се връща в земята?

Това не е нова идея и е добре проучена в миналото. В крайна сметка, САЩ има стратегически петролен резерв, където 641 милиона барела суров петрол се съхраняват в огромна мрежа от подземни солни пещери, по-голямата част от които разположени в Източен Тексас и Луизиана. Уникалната геология на пещерите ги прави главни кандидати за съхранение на нефт и течни газови горива (известни в индустрията и като течни въглеводороди), тъй като продуктите в тези условия не могат да се повредят лесно или да замърсят близките източници на питейна вода. В тази подземна мрежа обаче не е останало много пространство, поради което играчите в индустрията са поискали от държавните регулатори разрешение за съхранение на нефт и газ в „неконвенционални“ геоложки образувания. С други думи, искат разрешение да връщат добития и ненужен петрол обратно в земята.

На 5 май желанието им беше изпълнено. Тексаската железопътна комисия, която всъщност регулира производителите на нефт и газ, а не железопътните мрежи, каквато асоциация прави името ѝ, гласува на редовното си заседание временно разрешение за индустрията да съхранява въглеводороди под земята извън обичайните солни пещери. Комисията единодушно отмени някои разпоредби от Правило 95 за цялата страна, което от десетилетия забранява съхраняването на въглеводороди извън солните пещери, за да се предотврати замърсяването на подземните води. Изключителната отмяна на правилото влиза в сила за срок от една година, а производителите могат да съхраняват въглеводороди под земята за период до пет години.

Това ще рече, че петролните компании няма да връщат вече добития нефт обратно там, откъдето е извлечен в земята, а в пещери и подземни коридори, чиито геоложки строеж го позволява. По този начин ще се реши проблема с екстремното препълване на наземните хранилища за нефт и петрол, но се отварят редица други опасения за замърсяване на околната среда.

Какви са проблемите?

Членовете на съвета също отмениха изискването производителите да бъдат подложени на публично изслушване, преди да започнат подобен проект, освен в случаите, когато възникне гражданската съпротива или бъде организиран протест.

„Това до голяма степен е прецедентна ситуацията и като такава изисква съответстващите мерки, но е вълнуващо, че ние предоставяме на производителите възможно най-много възможности в тази извънредна обстановка“, каза председателят на комисията Уейн Кристиян по време на срещата.

Експертите също са гласували за ограничаването на производството на петрол, което може да забави потока на доставки на тексаските горива.

Сега активисти за опазване на околната среда предупреждават, че изключителното разрешение за нерегламентирано съхранение на нефт и петрол, дадено на производителите, може да доведе до замърсяване на водите в цял САЩ. „Това е доста тревожно. Разрешаването на съхранението на горива в тези недостатъчно изолирани подземни образувания предизвиква много опасения както за състоянието на околната среда, така и за чистотата на нашите източници на питейна вода“, казва Ема Пабст, сътрудник еколог по опазване на околната среда в Тексас. Защитниците казват също, че са имали малко време да се подготвят за промяната и да представят публични коментари, за да изкажат своето несъгласие и да се противопоставят.

„Бяхме доста шокирани от това. Обикновено подобни неща се възприемат като обществено важни и ни е необходимо известно време за коментари и дебати, в което да имаме време да разгледаме какво би означавало това за околната среда“, казва Аналиса Мир, изпълнителен директор на Алианса Greater Edwards.

Девет основни водоема на САЩ се простират в Тексас, където те осигуряват 60 процента от водата на щата. Те са в основата на главни нефтени находища на страната. Държавните правила все още забраняват изпомпването на течни въглеводороди и горива в самите водоеми, но новите правила предвиждат поради уникалния геоложки на състав на някои образувания, излишъкът на нефт и газ да се връща обратно под земята в непосредствена близост до източниците на питейна вода. Еко активистите се притесняват, че ако бъдат оставени за складиране твърде дълго, барелите с нефт и петрол могат да се просмукат до близките водоеми и да предизвикат ужасяващи замърсявания.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари