Новата джаджа в арсенала на гиганта Walmart е колкото любопитна, толкова и стряскаща. Тази умна количка е в състояние да измерва биометрични показатели чрез сензори, разположени на дръжката ѝ. Така тя ще знае вашия пулс, телесна температура, скорост на движение и силата, която упражнявате върху дръжката, бутайки количката.

Патентът, подаден още на 23 август, описва механизъм за събирането на базови биометрични данни, които след това се сравняват на различни точки в магазина. Целта, разбира се, е търговците да знаят от кои продукти се вълнувате и на кои щандове нямате търпение да отидете най-напред.

А още по-страшното е, че всичко това се следи в реално време.

Събраните данни от поведението ви се предават на сървър в магазина и в момента, в който системата отчете, че клиентът „не е доволен“, тя известява служител. На свой ред, той веднага ви намира, за да ви помогне.

Технологията е знак за това колко умни, но и подозрителни стават магазините и колко данни искат да събират те. Подобни методи включват камери, които засичат накъде се отправя погледа ви, както и Bluetooth връзка, с която магазинът следи купувачите вътре.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Еми няма да пазаруваме от там. От както откриха магазин на село, не съм си ходил. Бойкот!

Magare
Magare

Не дей от никъде. Сега, ако кажеш че нямаш и смартфон… Ко се стряскате от наблюдение в магазина? Не ви ли плаши постояяното наблюдение от смартфоните ви? Или си мислите, че те не засичат и разпращат биометрични данни?

тъй-тъй
тъй-тъй

Подобни нововъведения ще докарат няколко милиона нови гледания на клипчета от рода на „как да си направим сами скрито електрошокче“ и как да си направим сами „EMP“. Отделно са джаджите за заглушаване на сигнала, които се продават свободно. Конкретно идеята за едно мъничко EMP-нце започва и на мен все повече да ми допада. В нета има доста разнообразни вариации по темата.

тъй де
тъй де

Че к’во им е на купешките електрошоци? За 55 лв си вземаш от кой да е оръжеен магазин модел с 1.2 милиона волта, на външен вид като смартфон. Пускаш тока на дръжката, пък да видим какъв пулс ще отчете 🙂

тъй-тъй
тъй-тъй

Абсолютно сте прав, шокчета има навсякъде, за без пари. Да взема аз да огледам оръжейните магазини… не за количката… по принцип.

pix3l
pix3l

То ако всеки можеше да направи EMP, до сега да сме се върнали в каменната ера. А с електрошока най-много сам да се наелектризираш… на електрониката нищо няма да и направиш. 😀

тъй-тъй
тъй-тъй

В нета има много клипчета как да си направим ЕМР. Разбира се, те са с много малка мощност и ловят на сантиметри, но по принцип става. А електрошокчето разказва играта на всичко включено електрическо и на доста невключено електрическо. Както каза колегата горе, по магазините има всякакви варианти, вкл. китайски фенерчета с шок.