Автомобилите без водач са на път към ежедневието ни, като някои експерти прогнозират, че над 33 милиона от тях ще стигнат до пътя до 2040 г. Но общественото приемане все още не е достигнало авангардната технология.

Това личи от ново изследване, проведено от PSB Research и поръчано от Intel, което установява, че само 21 процента от американците днес биха заменили колите си за превозни средства без водачи. Освен това, повечето казват, че са притеснени от автономните превозни средства; почти половината (43 процента) не се чувстват сигурни около тях.

Това е въпреки факта, че около 94 процента от автомобилните катастрофи са причинени от човешка грешка и че през 2016 г. първите три причини за смъртни случаи от трафика са били разсейване при шофиране, шофиране в пияно състояние и превишаване на скоростта. Според Националния съвет по безопасност на САЩ, вероятността американци да умрат при автомобилна катастрофа е една на 114 дори в момента.

В същото време има ясен ентусиазъм за технологията. Около 63 процента от анкетираните очакват автомобилите, които се движат сами, да бъдат нормата в ежедневието до 50 години, а повече от половината казват, че „очакват деня, в който няма да шофират“.

Ето какво планират хората да правят в самоуправляващите се автомобили, според PSB и Intel:

Консумират развлечения (58 процента)
Общуват (57 процента)
Работа (56 процента)
Провеждат срещи (33 процента)
Зона за лично пространство (26 процента)
Упражнения (14 процента)

„Трябва да преодолеем пропастта между приемането на днешните автоматизирани функции при шофиране и пълната автономия“, казва Джак Уаст, главен инженер на Intel и вицепрезидент на AV Standards в Mobileye. „Днес от пътниците се изисква сляпо да се доверят на безопасността на технологията на производителя. Необходимо е индустрията и политиците да се съсредоточат върху прозрачен модел за безопасност, който изгражда доверие между хората и машините.“

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари